Skandináv-magyar összefogás a légi navigációs szakember képzésben

Ünnepélyes keretek között nyitották meg tegnap az induló tanévet a budapesti székhelyű Entry Point Central nemzetközi légi navigációs akadémián, amely a HungaroControl és a skandináv Entry Point North oktatási cég közös vállalata.

Négy hónappal az együttműködési megállapodás aláírása után már beülhettek az iskolapadba azok a diákok, akik a magyar légiforgalmi szolgálat és Európa egyik legnevesebb képzési központja által alapított akadémián készülnek fel a légiforgalmi irányítói hivatásra. Az Entry Point Central elsőként magyar diákokat oktat, de kapui más országok előtt is nyitva állnak.


Szepessy Kornél, Anne Kathrine Jensen és dr. Völner Pál

Az ünnepélyes tanévnyitón, amelynek a szakma hazai és külföldi kiválóságai mellett Siri Ellen Sletner, Norvégia, valamint Mads Sandau-Jensen, Dánia nagykövete is vendége volt, dr. Völner Pál infrastruktúráért felelő államtitkár kiemelte: „Magyarország az EU-elnökség után is prioritásként kezeli a közlekedési ágazatban a nemzetközi kapcsolatok erősítését. A Hungaro- Control és az Entry Point North partnersége példaértékű, mert nagyon fontos területen, az oktatásban hoz létre az egész régió érdekeit szolgáló, a határokon átívelő szakmai együttműködést, és ezzel valósítja meg az Európai Unió egyik célkitűzését.”

„Az oktatás talán még sosem volt annyira fontos, mint most, amikor küszöbön áll a repülés szervezésének átalakítása. Az Egységes Európai Égbolt program olyan változásokat hoz rövidesen a légiforgalmi szolgálatok életébe, amelyek nyomán a műszaki-technológiai harmonizáción túl a humán faktor, vagyis a szakemberek egységes és magas színvonalú képzése is kiemelt jelentőségre tesz szert” – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.

Anne Kathrine Jensen, az Entry Point North ügyvezető igazgatója hozzátette: „az Entry Point Central újabb kiváló példa arra, merre fog fejlődni a légiforgalmi irányítás Európában. Bármerre nézünk, azt látjuk, hogy csak összefogva juthatunk előre. Egyre nehezebb egyedül megbirkózni a kihívásokkal, nagy az igény az együttműködés iránt, mert így építhetünk egymás erősségeire és dolgozhatunk ki költséghatékony megoldásokat.”

„Gratulálok a magyar-skandináv összefogáshoz, mert ez Magyarország nyitottságát is mutatja. Azt, hogy nemcsak a szavak szintjén, hanem a mindennapokban is törekszünk az együttműködésre, határokon innen és túl” – méltatta a HungaroControl és az Entry Point North közös kezdeményezését az akadémiának otthont adó XVIII. kerület polgármestere, Ughy Attila.

A hallgatókat nemzetközi tananyag és különleges módszertan alapján készítjük fel a légiforgalmi irányítói pályára – ismertette a képzést Menráth Gábor, a HungaroControl központjában működő új akadémia vezetője. Mint elmondta: a skandináv oktatási rendszer egyedülálló abban a tekintetben is, hogy a diákok az elméleti oktatással párhuzamosan, már a kezdetektől gyakorlati feladatokat kapnak, amelyeket modern radar- és toronyszimulátorokon végeznek el.

A tanárok figyelemmel követik minden hallgató tanulmányait, ez a személyre szabott támogatás lehetővé teszi az évközi vizsgák számának csökkentését, ugyanakkor bizonyítottan emeli a képzés hatékonyságát. A fiatalok két év alatt, angol nyelven sajátítják el a szakma alapjait. Akik sikeresen leteszik a szigorú záróvizsgákat, az Európai Unió valamennyi tagállama által elismert, magas presztízsű végzettséget kapnak majd.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: Légtérszimulációs központ Budapesten
Budapesti nyilatkozat a közös európai légtérről
HungaroControl videók egy, kettő, három, nemsokára folytatjuk.

Ajánlott linkek:
HungaroControl, a Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.
Entry Point North
Entry Point Central

Címkék: hirek    képtár    rendezvények

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL