Szeptemberi űr hírforgácsok

Szerencsére nem okozott kárt a földre visszahullott műhold, Branson felavatta a turista űrrepülő gyárat a sivatagban és a NASA bemutatta a Mars rakétát.

A múlt héten egy 1991-ban a Discovery űrrepülőgép által pályára állított már szolgálaton kívüli műhold okozott izgalmat az egész világon azzal, hogy elkezdett a kétszáz kilométeres magasságból hirtelen süllyedni. A hat tonnás, busznyi nagyságú űrszemét a légkörbe visszaesve szétesett, de nem égett el teljesen, végül 24 darabja Kanada lakatlan területén szóródott szét.

Az izgalmat azonban nem a lehullás ténye, hanem a várható földet érés helyének bizonytalansága okozta, jelesül, hogy a NASA ezt nem tudta előre meghatározni. Lehet, hogy fel kellene lőni az első kukaűrhajót, ami összeszedné vagy kilőné távolabb a világűrbe azokat a használaton kívüli űreszközöket, amik a jövőben esetleg a fejünkre eshetnek.

Halad előre Sir Richard Branson űrturista projektje is, bár szerintünk nem elég gyorsan. Két hete a Mojave sivatagban felavatták azt a gyárat, ahol építik majd a hordozó anyahajó repülőgépet és az űrhajót.

A Virgin Galactic vállalatnál eddig már négyszáz darab kétszázezer dolláros jegyet vettek a jövő turistái, de az űrhajó repülése csak a földi hajtómű próbáig, illetve kb. 20 kilométer magasról a sikeres leszállásig jutott. Lassan felfelé is el kellene indulnia, reméljük, nemsokára erről adhatunk hírt.

Legyen Ön is REPJEGYVADÁSZ!

A Föld körüli pályán túl, így a Marsra is képes lesz űrhajósokat feljuttatni az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Space Launch System elnevezésű, a hatszemélyes Orion űrkapszulát is magában foglaló új űrhajóhordozó rakétarendszerrel.

A már nyugdíjazott űrrepülőgépekkel szemben, amelyek 22,5 tonna hasznos terhet tudtak alacsony Föld körüli pályára szállítani, az új rakéta kapacitása 77-110 tonna lesz, de a továbbfejlesztett változatok a 143-165 tonnát is elbírják majd.

A NASA azt tervezi, hogy a 2020-as és 2030-as években, mintegy másfél évtizeden át évente egy-egy ilyen rakétát fog útjára bocsátani. A 2017-ben elkezdődő teszteléseket követően az első űrhajósokat a terv szerint 2021-ben fogják vele fellőni, és 2025-ben már egy közeli aszteroidát vesznek célba. A NASA reményei szerint az asztronautákat a 30-as években indíthatják majd el a Mars felé.

Korábbi anyagaink:
Sandy az utolsó amerikai űrrepülőgépben
Branson az űrtől az óceán fenekéig
Két hír: Tudásközpont és űrpolitika

Ajánlott linkek:
Virgin Galactic
NASA

Címkék: hirek    külföld    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL