Felszállt az első elektromos hajtású helikopter

Pascal Chretien elektromos és űrhajózási mérnök az első ember a világon, aki a maga alkotta elektromos hajtású helikopterrel már lebegett a föld felett.

A történelmi repülés augusztusban történt, a lítium akkumulátorokkal hajtott kefe nélküli egyenáramú motorokkal több mint két percig egy méter magasra emelkedett a pilóta.

A helikoptert egy olyan francia autóipari piackutató cég segítette 12 hónap alatt megépíteni, aki az elektromos hajtás specialistája. Chretien a helikopter építési stílusból a farokrotor nélküli, egymással szemben forgó két fő rotor meghajtást választotta, mert ott az aksik kapacitása miatt eleve kevesebb energia szükséges.

A francia mérnök pilóta a vezérlésben alkotott újat, ahogy az az első és második nagyítható képen látható. A rotorlapátokat megfelelő szögbe a lelógó kormányrúddal, a sebességet pedig mint a motorbiciklin a kormányműn levő gázzal állítja, a repülési irányt pedig a legyezőszerű farokkal a pedálokkal irányítja. Plusz mint a sárkányrepülésben a pilóta testsúlyának valamelyik irányba való bedöntése is szerepet játszik.


Még több fotó

Az új vezérlés új technikát igényel a pilótától is, nem véletlen, hogy először a képünkön láthatóan kábelekkel kötötte ki magát, meg korábban épített egy szimulátort is a gyakorlásra.

Legyen Ön is REPJEGYVADÁSZ!

Ígéretes a kezdet, emberünk leelőzte a világnagyság Sikorsky FireFly modelljét, amelyet az idei Oskosh-on még csak a földön tologattak a permetező puttonnyi akkumulátor arzenáljával.

Viszont ami a gyors elterjedés és a gyors kapacitás növekedés miatt biztató, már a világkonszernek sem tartják gyerekjátéknak az elektromos hajtású kis repülőket.

Korábbi anyagaink:
Repüljön konnektorból
Electra One árammal repül
Cri-Cri a villanyrepcsi
A világ első elektromos hajtású kétéltű hidroplánja

Címkék: elektromos hajtás    helikopter    külföld    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL