Légiparádé a Duna felett

Megteltek a rakpartok és a hidak érdeklődőkkel a 2011 augusztus 20-i délutáni ünnepi hajókarnevál és légiparádé ideje alatt szombaton a fővárosban.

A felhőtlen égbolt és az igazi nyári meleg remek díszletül szolgált a minden évben, így idén is kicsik és nagyok körében nagy népszerűségnek örvendő hajókarnevál és légiparádé ideje alatt.

A parádét délután kettőkor a Magyar Honvédség három szállító helikopterének felvezetésével egy szintén három gépből álló Grípen-kötelék nyitotta meg, majd a vízen a Parlament előtt nemzeti lobogóval díszített motorcsónakok jelentek meg.

Ezt követően a magyar történelem öt korszakát – Szent István korát, a reneszánszt, a reformkort, a századforduló szecesszióját és napjainkat – megjelenítő díszletekkel ellátott hajók vonultak fel a Dunán a Margit-hídtól a Lánchíd irányába.

Olvasta már?
Hidroplánok Hauhóban

A hajók – rajtuk keresztül jelképesen a magyar történelem – előtt a Parlament Vadásztermének erkélyén a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrsége a történelmi zászlók és a nemzeti lobogó felvonultatásával díszelgett.

A Malév Boeing ez évi áthúzása sajnos most elmaradt,
nézzük meg a tavalyelőttit

A készenléti rendőrség helikopterkötelékének felvonulása és többek között Cimbora típusú vitorlázógépek bemutatói után Illés Tamás Európa- és világbajnoki ezüstérmes pilóta tartott gépével rendkívül látványos bemutatót. Veres Zoltán ötszörös Guinness-rekorder, összetett műrepülő Európa-bajnok hasonlóan lélegzetelállító mutatványokkal kápráztatta el a rakpart közönségét.

A program zárásaként egy LI-2-es típusú gép húzott el a Duna – és az emberek feje – felett, a tervekkel ellentétben azonban a vártnál erősebb szél miatt az ejtőernyős válogatott nem ugrott ki fedélzetéről. Csupán jelzőzászlóikat dobták ki, amelyek szakértők szerint valószínűleg valahol a Népliget felett érnek majd földet a nap során.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: Ünnepi repülés a pilóta szemével
VIDEÓ: Szimulátor repülés a Parlament előtt
VIDEÓ: Légiparádé 2008
Képtár a LI-2-ről

Címkék: hirek    rendezvények

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL