Hidroplán találkozó Finnországban

Hétvégén Finnországban jártunk Helsinkitől északra egy hidroplán találkozón, ahol a Hauho falu egyik tópartján 31 hidroplán landolt az esemény tiszteletére.

Finnországban rövid a nyár, ezért a finnek nyáron itt hidroplánnal, télen a befagyott tavon sítalppal szállnak le és komoly hagyománnyal csobbannak egyet. Ez már a XXXVI. Splash In rendezvénye volt a The Sea- and Skiplane Association of Finland (SSAF) nevű szervezetnek.


Nagyítható fotó: Mauri Keltto

A találkozóról szokásunkhoz híven több anyaggal – videókkal, beszélgetésekkel – jövünk majd, beszámolónkat néhány kedvcsináló, a kitűnő hangulatot visszaadó fotóval indítjuk.

Péntektől vasárnapig le- és felszálltak a résztvevők, ismerkedtek egymással és a repülőgépekkel, amelyek a hat személyestől a kétszemélyesig, amphibiáktól a könnyű és ultrakönnyű gépekig fogták át a klubjellegű vizirepülést.

Európában egyedül Finnországban – talán a nyolcezer tó adottsága miatt – szabad a repülés, találkoztunk olyan svájci pilótával, aki itt tartja gépét, mert otthon csak néhány hétvégén és néhány kijelölt helyen repülhet.

Nem hiányzik az infrastruktúra, a gépeket kikötik a fához vagy egy padhoz, magukkal hozzák az üzemanyagot és azt gondosan betöltik, nagyon vigyáznak az egyébként iható minőségű tavaik, vizeik tisztaságára.

A szövetség elnöke, Jorma Harju – az első képen balról, mögötte a vezérgép – szombat délután egy túrát vezetett egy húsz percnyi repülésre levő szigetre, ahol jót piknikeztünk.

A géptulajdonosok többsége aktív vagy nyugdíjas kereskedelmi pilóta, de üzletemberek és más foglalkozásúak is repülnek, sőt, volt olyan svéd vendég, aki a Cessnáját úgy örökölte.

Egy Nokia mérnök pedig Minerva nevű kislányával – a képen a gép előtt – és kitből két télen maga építette, egy sárkányhoz hasonlító géppel érkezett.

Búcsúzóul egy vendégkép egy szombati felszállásból az általános napi használatról, a nyaraló előtt kikötött hidroplánról.


Fotó: Seppo Iiskola

Korábbi anyagunk:
Finn vizeken, havakon, jegeken

Ajánlott link:
The Sea- and Skiplane Association of Finland (SSAF)

Címkék: Hauho    képtár    külföld    repülőnapok    vízirepülés

4 hozzászólás

 1. Vízirepülés » Szabadon repülő hidroplánok Hauhóban

  2011. augusztus 21. @ 16:44

  […] Magazinban már közöltünk a találkozóról egy képtárat, most a “mivel és hogyan repülnek vízen a finnek” témakörben beszélünk a […]

 2. Vízirepülés » VIDEÓ: Repülés egy finn kapitánnyal Hauhó körül

  2011. szeptember 16. @ 22:32

  […] anyagaink: VIDEÓ: Repülés a finn tavak felett Képek Hauhóból egy és […]

 3. Vízirepülés » VIDEÓ: Saját építésű hidroplán Finnországban

  2011. november 15. @ 23:35

  […] tavakon VIDEÓ: Repülés Hauhó körül VIDEÓ: Repülés a finn tavak felett Képek Hauhóból egy és […]

 4. Vízirepülés » VIDEÓ: Csobbanás a finn tavakon

  2011. december 20. @ 11:48

  […] anyagaink: VIDEÓ: repülés Hauhó körül VIDEÓ: Repülés a finn tavak felett Képek Hauhóból egy és […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL