Hölgypilóta Concorde-dal

Egy éve jártunk Boeing földön Seattle-ben a Repülés Múzeumában, ahol a csarnokban egy fotóval állítottak emléket Barbara Harmer-nek, a Concorde-ot vezető első hölgypilótának.

Barbara fodrászként kezdett dolgozni, majd légi irányító lett Gatwick-ben, munka mellett szerezte meg a kereskedelmi pilóta jogosítványt, kezdetben egy ingajáratot repült. Majd 1984-ben elment brit Caledóniába egy angol kereskedelmi társasághoz, ahol pár év alatt egy osztályt ugorva DC-10-es pilóta lett.


Az angol Concorde a Múzeum szabadtéri részén

1987-ben a társaságot bekebelezte a British Airways, ahol a több mint háromezer pilótából csak hatvan volt nő, így megnyílott Barbara számára a lehetőség, hogy 1992-ben egyetlen nőként bekerüljön az angol Concorde programba. Hat hónapos átképzés után következett a szűzrepülés New Yorkba.

Olvasta már?
Hidroplán elektromos hajtással

Barbara lett az első szuperszonikus kereskedelmi hölgypilóta a világon, tíz évet repült első tisztként a jobb oldali ülésben, majd a Concorde kereskedelmi repülése 2003 évi leállítása után Boeing B777 típusra került, onnan kapitányként ment nyugdíjba.

Barbara Harmer nemcsak a levegőben szelte át hangsebesség felett az óceánt, hanem tengeri vitorlás yachton is kapitányként versenyzett. Első repülésének huszadik évfordulóját egy óceán átvitorlázással tervezte megünnepelni, sajnos tavaly év elején rákban meghalt.

A Concorde szuperszonikus repülés az urak privilégiuma volt, Barbara Harmeren kívül csak két francia nőt engedtek a pilóta ülésbe, egyik a videón vezeti a gépet, másikuk a berepülési programban dolgozhatott. Utóbbi hölgy viszont könnyebben ülhetett oda, hiszen hangsebesség feletti világrekordokat jegyző katonai berepülő pilótaként nem mellesleg egy korábbi francia elnök édesanyja is volt.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: A Repülés Múzeuma Seattle-ben
Lady Aviator Európából
Sandy az utolsó amerikai űrrepülőgépben

Ajánlott linkek:
Videó az angol Concorde-ról
Manchester Aviation Viewing Park, ide vitték utolsó képünkön a Concorde-ot továbbszolgálatra.

Címkék: arcképek    hölgypilóták    polgári    Seattle    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL