Éles szemek a magasban – a Global Hawk

A drone-okról szóló sorozatunkat a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk robotrepülőgép bemutatásával folytatjuk.

A Global Hawk fejlesztése a Pentagon Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynökségének (DARPA) égisze alatt zajlott. Tervezése a ’90-es évek közepén kezdődött, míg az első tesztrepülésre 2001-ben került sor.

Szinte valamennyi drone esetében megtaláljuk az adott típus ember vezette megfelelőjét; a Global Hawk leginkább az U-2-es felderítővel lenne összehasonlítható. Jelenleg mindkét típus szolgálatban van az Egyesült Államok Légierejénél, de az U-2 ideje hamarosan lejár; nyugdíjazása az évtized közepén várható. Ezt követően a stafétát az RQ-4, illetve egy másik, jelenleg kevésbé ismert drone, az RQ-170 Sentinel fogja átvenni.

A mindent látó szem – így lehetne röviden összefoglalni a Global Hawk rendeltetését. Képességeinek köszönhetően új lehetőségekkel bővült a hírszerzés és a stratégiai felderítés eszköztára; lehetővé válik az adott terület folyamatos, real-time megfigyelése, létfontosságú információkat szolgáltatva a műveleti parancsnokok vagy egyéb döntéshozók számára (pl. katasztrófahelyzet esetén). Az RQ-4 tevékenysége remekül kombinálható a műholdak tevékenységével.


Szingapúrban is találkoztunk tavaly vele

A Global Hawk nélkülözhetetlen szolgálatot tesz az afganisztáni és iraki műveletek során. Nem nehéz belátni ugyanakkor, hogy ezt a drone-t elsősorban az U-2-es által kitaposott „légi ösvényekre” szánták. Az RQ-4 hatótávolsága ennek megfelelően megközelíti a 25 000 kilométert, amely távolságot 36-42 óra alatt teljesíti. Nagy magasságban, közel 20 000 méteren repülve kívül esik a hagyományos földi telepítésű légvédelmi rakéták hatósugarán.

A Global Hawk-nak nem csak a képességei, hanem a méretei és lenyűgözőek. Az RQ-4A hossza 13,54 méter, szárnyfesztávolsága 35,41 méter, magassága 4,62 méter, súlya teljes felszereléssel pedig meghaladja a 10 tonnát. Erőforrása egy Allison Rolls-Royce AE3007H hajtómű, akár 800 km/h sebességgel is repítheti a Global Hawk-ot. Cirkálósebessége kb. 650 km/h. A Global Hawk-ok száma lassan, de biztosan nő az USAF kötelékében, jelenleg mintegy 60 jármű szolgálhat a Légierő kötelékében, a hírek szerint 95% (!) körüli hadrafoghatósággal.

A drone műszaki adatainak sava-borsa azonban a beépített kamerák és érzékelők szövevényes rendszere, melyekkel a Global Hawk mintegy 100,000 – 125,000 km2 kiterjedésű területről képes információt szolgáltatni, egyetlen nap leforgása alatt (emlékeztetőül: Magyarország területe 93,030 km2).

A rendszer pontos műszaki adatai helyett némi ízelítő annak képességeiről: a drone „átlát” a vastag felhőrétegen, a homokviharokon; a mozgócélpont-érzékelő pedig 100 km-es körben minden aktivitást érzékel. Az optikai rendszer igény szerint 1,8 – 6 méteres felbontásban képes az adott terület feltérképezésére, memóriája pedig 1900, nagyfelbontású fotó tárolására alkalmas.


Euro Hawk tavaly Berlinben az ILA-n

Talán nem okozunk meglepetést azzal, ha eláruljuk: igen drága fegyverrendszerről van szó. A Global Hawk ára darabonként 35 millió dollár, de ez az összeg a többszörösére is rúghat. Az Egyesült Államokon kívül jelenleg – Euro Hawk néven – csak a Luftwaffe alkalmazza a típust, de a hírek szerint számos, nagy volumenű megrendelés várható a közeljövőben.

Korábbi anyagaink:
MQ9 Raeper, a Kaszás
Repülő robotok a harctereken

Címkék: drón    katonai    repülőgép    sorozat    szakértő    uav

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL