Felszállt Tökölről a felújított Mig-15-ös

2011 július 11-én a déli órákban felszállt a tököli reptérről a Jet Age Alapítvány csaknem ötéves munkával felújított Mig-15-ös repülőgépe.
A HA-UTI polgári lajstrommal repülő gép egy 1953-tól hazánkban szolgáló Mig-15-ös történelmi festésével és 031-es oldalszámával fog repülni.

A mintául szolgáló gép egyébként 1953-tól 1976-ig volt Magyarországon, majd Bulgáriába került. Maga a felújított Mig-15-ös egy lengyel gyártású példány, amely a lengyel légierő színeiben repült, majd 1991-ben múzeumba került.


Utolsó gurulópróba a felszállás előtt

Kulik János, a felújítás műszaki vezetője és lelkes kis csapata öt éves kitartó munkával újította fel szinte az utolsó csavarig a repülőgépet az eredeti dokumentációk alapján.

Olvasta már?
Brazil kétfedelű hidroplán Európában

A történelmi gép Pinkóczi József és Rohács Tamás pilótákkal a fülkéjében végül nem sokkal dél után elrugaszkodott a tököli repülőtér betonjáról, hogy végrehajtsa első repülését.


A felszállás pillanata

A felszállást követően egy távolabbi légtérben kipróbálták a gép alapvető rendszereinek a működését, majd a visszatérő Mig-15-ös egy áthúzás és egy kisebb iskolakör után leszállt, hogy egy újabb átvizsgálás után a berepülés helyszínére, Szolnokra induljon tovább.


A történelmi repülés után

Reméljük, hogy a Szolnokon végrehajtott berepülések után sokszor láthatjuk a hazai és külföldi repülőnapok fénypontjaként a magyar történelmi Mig-15-öst.

Korábbi anyagaink:
Stratégiai bombázók Moszkvából
VIDEÓ: MAKS 2009

Ajánlott link:
A Mig-15-ös felújítását végzők honlapja
fotóalbumok a munkáról és a repülőgépről,
a repülőgép és a felújítás története

Címkék: hirek    katonai    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL