Sandy az utolsó amerikai űrrepülőgépben

A múlt héten fellőtték az STS 135 számú küldetés keretében az utolsó amerikai űrrepülőgépet, az Atlantiszt. A legénység legrutinosabb tagja egy szemüveges hölgy, Sandra H. Magnus, aki már harmadszor dolgozik mérnökként a Nemzetközi Űrállomáson.

Sandy 2002 őszén 11 napot – STS 112 – és 2008-2009-ben – STS 126 négy hónapot – repült az űrben, mint specialista. Kezelte a részben általa a földön tervezett robotkart, beöltöztette a fiúkat az űrsétához, segédkezett az űrállomás bővítésénél, víztisztítót szerelt, dobozoknak kinéző állványokat telepített és az utolsó kép tanulsága szerint a gyümölcsről sem feledkezett meg.

A második űrutazásához így vitték át a földön a starthelyre az Endavour űrrepülőgépet.

A mindig mosolygó és lobogó hajjal az űrben dolgozó mérnök megihlette a videóművészeket is, mi meg bepillanthatunk az űrhajós hétköznapokba.

Az utolsó út rövid, mindössze 12 napos lesz és csak négy fő a személyzet, köztük Dr. Magnus, mert meghibásodás esetén hármasával és orosz űrhajóval lehetne csak visszatérni a Földre.

Egy jelentős feladat vár legénységre, az űrsikló rakterében szállított, hasznos teherrel teljesen megtöltött Raffaello elnevezésű többcélú logisztikai modul dokkolása és kicsomagolása.

A műveletben a robotkarok specialistája, Sandy vezető szerepet játszik majd a Nemzetközi Űrállomáson már sikeresen dokkolt utolsó amerikai űrrepülőgép személyzetének tagjaként.

Korábbi anyagaink:
Nicole az űrben randevúzik
Űrrepülő jegyek és hölgypilóták
Hölgykoszorú a világűrben
Magyar fémhabot, űrsört főztek az űrállomáson
Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával

Ajánlott link:
NASA, egyben a bejegyzés forrása is és itt a következő napokban nyomon lehet követni az utolsó amerikai űrrepülőgépes küldetés eseményeit.

Címkék: hölgypilóták    képtár    űr

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Hölgypilóta Concorde-dal

    2011. augusztus 8. @ 13:08

    […] Korábbi anyagaink: VIDEÓ: A Repülés Múzeuma Seattle-ben Lady Aviator Európából Sandy az utolsó amerikai űrrepülőgépben […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL