Párizs 2011 – Eurocopter X3, helikopter szárnyakkal

Fel-leszállásban a helikopter képességeit csillogtatja, míg vízszintes repülésben a merev szárnyú hagyományos elemek extra gyorsaságot adnak hozzá. Rotor, szárny, légcsavar együtt, hibrid a javából, helicopter és aircraft szavakból szétvágták és összetolták helicraft-nek, magyarul becézve lehetne akár helirepcsi.

USA – Európa nemcsak az utasszállító piacon versenyez – Boeing – Airbus párharc – hanem a helikopterek csúcs sebességében is. Itt Sikorsky – Eurocopter csata zajlik, X2 az X3 ellen, most az előbbi megy 460 km/h körüli maximumot, míg utóbbi sokkal gazdaságosabb egyelőre kb. harminc kilométerrel lassabb csúcssebességgel.

Lutz Bertling, az Eurocopter elnök-vezérigazgatója Párizsban elmondta, hogy ezzel a hibrid légi járművel új résekre kívánnak betörni a légi közlekedési piacon.

Például a helicraft-tel jelentős utazási időt lehetne megtakarítani a városközpontok között, mint a London és Brüsszel, illetve olyan megavárosokon belül, mint például Mumbai, mert nem kellene kiutazni és átszállni a repülőtereken.

Más ügyfeleknél, mint például az olaj-és gáziparban, a legénység és a szakértők a fúrótornyokra utazva a gyorsaság miatt kevesebb időt töltenének a levegőben és több idejük maradna a tényleges munkára.

A cég tovább dolgozik az üzemanyag-takarékos modelleken, mint például dízel-elektromos hibrid motorok vagy a pilóta nélküli utasszállító változat, tovább csökkentve a működési és karbantartási költségeket, hogy minél olcsóbb és gyorsabb lehessen a légi utazás.

De reméljük, hogy a hétköznapi üzemmódban a bemutatón többször felvillantott szinte hanyatt repülés, a durva leborítások, szűk fordulók elmaradnak, nem permetező-repülőgép ez, uraim.

——————————————————————-

Napi fotók Párizsból

Két légi fotó az arabianbussines.com oldalról, érdemes a többi napi galériát is itt megnézni.

Egy igazi hanyatt repülés, a Eurofighter Typhoon bemutatója.
——————————————————————

Korábbi anyagaink:
Az aprócska villanyrepcsi
Egy másik hibrid légijármű, a V22 Osprey

Ajánlott linkek:
Eurocopter portál
Párizsi Air Show
Az összes repülőnapos anyagunk

Címkék: helikopter    Párizs    repülőgép    repülőnapok    ujdonságok

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Párizsi képforgácsok

    2011. június 30. @ 16:08

    […] anyagaink: A villanyrepcsi és a helicraft […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL