Hidroplánok a Balatonon

Balatonfüredről Dr. Ács Anna muzeológustól kaptunk egy plakátot arról, hogy nyolcvannyolc évvel ezelőtt milyen gazdag hidroplán élet volt a Balatonon.


Highslide JS

Az alluminium vizirepülőgép a Junkers F13 úszótalpas változata volt, amely elől két pilótával még nyitott ülésben, mögötte zárt kabinban négy utas szállítására volt alkalmas.

Nézzük, hogy telt egy Junkers hidroplán egy napja azokban az időkben. Egyébként az Aeroexpressnek nyolc darab ilyen típusú hidroplánja volt.

Reggel a mai Szabadság, akkori nevén Ferenc József híd budai oldalán levő pontonhídról, a Gellért szálló elől indult a repülőgép Siófokra, három utassal egy erős félóra alatt odaért.

Tíz órakor indult az első menetrend szerinti repülése a Siófok – Almádi – Füred – Földvár – Siófok útvonalon, amit egy óra alatt repült.


Highslide JS

Majd igény szerint repült nagy kört az egész Balaton felett, kis kört a Siófok – Almádi – Tihany háromszögben, és taxiként elment bárhova a Balatonon, hiszen a vízen bárhol le tudott szállni.

Tegnapi viharok óta a legtöbben olvassák:
Villám és repülés
Zivatar – szépség és szörnyeteg

Aztán este egy fordított menetrend szerinti kör következett, majd a Junkers hidroplán visszarepült Budapestre és a Gellért szálló előtt landolt a Dunán.

A rövidebb utakon egy pilótával elvitt öt embert is, és már akkor aládolgoztak a különleges eseménynek kedvezményes vonatjeggyel, hajójeggyel, szépségversennyel, tombolával, kinofelvétellel, zenés ébresztővel és térzenével.

Korábbi anyagaink:
Úszótalpas repülőgépek a Dunán
VIDEÓ: Tavalyi repülés a comó-i tavon
ahol nyolcvan éve folyamatosan repülnek a hidroplánok

Ajánlott link:
Városi Múzeum, Balatonfüred

Címkék: Balaton    történelem    vízirepülés

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Kékszalag vitorlásverseny a levegőből

  2011. július 15. @ 12:17

  […] Korábbi anyagaink: 14 ezer légifotó közszemlére Hidroplánok a Balatonon […]

 2. Ilyen volt (ilyen lesz?) a Balaton hidroplánokkal « A Balaton

  2012. szeptember 6. @ 12:06

  […] Azonban az embernek a szíve szakad meg, e régi lassan száz éves képeslapokat, nézegetve. Tudni illik, igen mozgalmas volt akkoriban a balatoni hidroplánélet. Egyrészt, volt a Budapest – Balaton járat (minden reggel a Dunáról, a Gellért Szálló elöli starttal, és az esti ugyanide visszatéréssel, illetve landolással), majd nap közben a gép (egy alumínium Junkers  F13-as) menetrend szerint, vagy igény szerint repkedett a Balaton felett,a parti települések között. […]

 3. A Horthy-korszakban is szép volt a balatoni nyár | edosszie.hu

  2015. augusztus 30. @ 07:58

  […] Siófokon már nemcsak a vízben, hanem a levegőben is nagy élet volt: reggelente a budai Gellért Szálló elől indultak hidroplánok három utassal Siófokra (fél óra alatt odaértek), napközben pedig menetrend szerint köröztek […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL