Májusi űrhírek

Bár az amerikai elnöki látogatás sem tudta rávenni áprilisban, de májusban már sikerrel járt az űrben az Endeavour, az utolsó előtti űrrepülőgép, másrészt a múlt hónapban az űrturisták is közelebb jutottak egy eredményes kísérlettel a jövő évi induláshoz.

Highslide JS

Az STS 134 kódjelű űrutazás legfontosabb feladata a baloldali képen az űrhajó rakterében látható Alfa Mágneses Spektrométer, egy másfél milliárd eurós kozmikus sugárzást mérő héttonnás műszer Nemzetközi Űrállomásra való szállítása volt.

A 16 ország közel ötszáz tudósa által készített műszerrel új részecskéket fedezhetnek fel és talán megtalálják vele az antianyagot is.

Highslide JS

Richard Branson magán űrutazásokat szervező cége, a Virgin Galactic már űrpilótákat toboroz és sikeres kísérletet hajtott végre az űrhajó visszatérésének modellizálására.

Napi ajánlatunk:
Qatar repülőgépek a GÉPMADARAK-ban
A világ legnagyobb hidroplánja a tervasztalon

A videón majd húszezer méter magasan az űrhajó leválik a hordozó eszközről és szárnyát fékezés céljából elforgatva közel ötezer métert stabilan süllyedt alig több mint egy perc alatt, majd repülőgép üzemmódba váltva leszállt.

A több mint négyszáz már előleget kifizető utas biztos élvezni fogja a visszatérés során zuhanás e formáját is, ami azért sokkal hosszabb lesz, mint ötezer méter és néhány percig eltart a szabadeséshez hasonló élményével.

Korábbi anyagaink:
Obama az űrközpontban
Nicole űrrandevúja
Újabb sikeres lépés a Virgin Galactic programban
Felavatták a Spaceport Americat

Ajánlott linkek, melyek a médiaforrások is:
NASA
Virgin Galactic

Címkék: hirek    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL