Gagarin ma 50 éve járt az űrben

Ma már történelem, első emberként az orosz Jurij Gagarin 1961 április 12-én egyszer kerülte meg űrhajóval a Földet. Nézzünk a kulisszák mögé: vajon miért vesztett a német von Braun amerikai mezben az ukrán-szovjet Koroljovval szemben?

A második világháborúban a két későbbi űrvezér teljesítménye közötti különbség az űr felé irányuló rakéta technológiában elég nagy volt. Von Braun V2-je fél kontinensnyi távolságot átrepült, miközben Koroljov csak a harctéri fegyver, a Sztalin gyertyák fejlesztésében működött közre.

Nem telt el húsz év és 1957-ben a szputnyik, majd 1961-ben az emberi űrutazás is a szovjetek elsőségét hozta.

Én azt gondolom, hogy a kulisszák mögött a két gigász konstruktőr között a politika szele és talán a szerencse döntött Koroljov javára.

Az amerikaiak az atom és hidrogénbombával, a szuperszonikus repüléssel lelépték az oroszokat, és az ötvenes években a verseny éleződésének időszakában egy második világháborút megnyert tábornok volt az amerikai elnök, akit talán inkább az előny megtartásának hagyományos módja motivált.

Az oroszoknál viszont Koroljov a legenda szerint még Sztalinnal is szembeszállt, hogy az új hordozóeszköz, a ballisztikus rakéták fejlesztése közben ne feledkezzenek meg Ciolkovszkij álmáról, az űrrepülésről se.

Továbbá Koroljovnak szerencséje volt abban, hogy pár év múlva az új politikus Hruscsov az „utolérni és túlszárnyalni” politikai ideológiával került hatalomra és így úgymond vevő volt az űr meghódítás elsőségére, nem sajnálta rá a szükséges plusz erőforrásokat.

Von Braun pedig nem nyelte le a kettős vereséget, mert az új elnököt, Kennedy-t rávette arra, hogy küldjenek embert a Holdra, és ebben revánsot vett a lemaradásért.

De búcsúzóul a fenti videóval és egy különleges 205 képből álló képtárral térjünk vissza a fél évszázaddal ezelőtti napra és Jurij Gagarinra, aki emberként először tudott beszámolni az űr kékségéről és a Föld látványáról.

Honi rendezvények a nap tiszteletére:
Gagarin emlékbélyeg kibocsátása
Jurij éjszakája a Műcsarnokban

Korábbi anyagaink:
Junkers és Koroljov
75 éve született Jurij Gagarin
40 éve halt meg Gagarin
Vérdíj a földön kívüliekre?

Címkék: űr

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Obama az űrközpontban

    2011. május 6. @ 22:15

    […] anyagaink: Gagarin ma ötven éve járt az űrben Nicole a kilövésre […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL