Birodalmi repülő hajó

Ahogy annak idején a római birodalom az utakkal, úgy a múlt század harmincas éveiben a brit birodalom a repülő hajókkal teremtett összeköttetést a különböző kontinenseken levő birodalom részekkel.

A harmincas évek második felében ha valakit elküldtek Londonból Honkongba, 34 napig utazott hajón, viszont 1936-ban egész évben már négyszáz utast szállítottak repülőgépen ezen a desztináción kevesebb mint harmadannyi idő, 10 nap alatt.

Nomen est omen, az Imperial Airways megrendelést adott a Short Testvérek gyárának egy hosszú távon gyorsabban és több utast, több csomagot, levelet szállító flying boat-ra, repülő hajóra.

Így jött létre a Short S.23 C Class Empire flying boat,

Négy motoros, teljes fémépítésű hidroplán 16 utast a mai első osztály fogalmainak megfelelően három teremben ágyakká átalakítható ülésekkel, szalonnal és külön ablakos sétáló fedélzettel szállított, de csak ülésekkel 24 főt is elvitt másfél tonna levél vagy csomag teherrel együtt.

Az öt fős személyzet a repülőgépet 265 kilométer óránkénti átlagsebességgel egy felszállással 1200 kilométert kicsit meghaladó távolságra repítette, ezért belefért az időbe a napi több felszállás is.

Így négy-öt napra csökkent a London Honkong repülőút, nem véletlen, hogy 28 darabot rendeltek ebből a típusból. A hajózási szokásokból átvéve mindegyiknek nevet adtak, a flottát szépen bemutatja az ajánlott link.

Korábbi anyagaink:
Lady Aviator Európából
VIDEÓK: Hidroplánok Európában
Vizirepülő fesztiválok nyugattól keletig
Vizirepülés portál rész

Ajánlott link:
Short S23 C Class Empire Flying Boats
mely a képek forrása is

Címkék: légitársaság    repülőgép    történelem    vízirepülés

2 hozzászólás

  1. Vízirepülés » Saro Hercegnő – a világ legnagyobb hidroplánja volt

    2011. május 15. @ 18:54

    […] Korábbi anyagaink: Egy gigantikus hidroplán nyírfából VIDEÓ: Az angol Catalina repülése Biscarrosse-ban A brit birodalmi hidroplán […]

  2. Vízirepülés » Short Sandringham repülése pipázó kapitánnyal

    2011. szeptember 22. @ 10:12

    […] anyagaink: Birodalmi repülő hajó Saro Hercegnő – a világ legnagyobb hidroplánja volt Videó: Repülő hajók a londoni RAF […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL