Budapest Nyilatkozat gyorsítja fel az európai légtér újjászervezését

Budapest Nyilatkozat elfogadásával zárult az Egységes Európai Égbolt uniós jogszabálycsomag végrehajtásáról szervezett magas szintű konferencia 2011. március 4-én, Budapesten.

A magas szintű konferencián az uniós szervek, tagállamok, légiközlekedési hatóságok és szolgáltatók képviselői négy panelben vitatták meg a tervek eredményes végig vitelét szolgáló javaslatokat.


Völner Pál államtitkár,
az Európai Unió Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanácsa
közlekedési formációjának soros elnöke

A résztvevők egyetértésével elfogadott, „Az Egységes Európai Égbolt kezdeményezés végrehajtásáról szóló budapesti nyilatkozat” címet viselő okirat a megvalósítandó feladatokat nevesíti, összegzi.

A dokumentum a tagállamok, az Európai Bizottság, a funkcionális légtérblokkok, a nemzeti felügyeleti hatóságok, a légi navigációs szolgáltatók, a repülőterek, a szociális partnerek, a légtér használói és az európai intézmények számára jelöl meg beavatkozási pontokat.

A felsoroltak között szerepelnek igen rövid távú operatív intézkedések is, amelyek a nyáron várható légiforgalom-irányítási kapacitásproblémák megelőzését és mérséklését segíthetik.

A Budapest Nyilatkozat kimondja: a tagállamok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a funkcionális légtérblokkok kialakítása a 2012. december 4-i határidőig megtörténjen.

Az európai légtér nagyobb regionális egységekbe szervezése, a jelenlegi, államhatárokhoz igazodó rendszer meghaladása meghatározó eleme az Egységes Európai Égbolt kialakításának.


Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója,
Völner Pál államtitkár és
Kazatsay Zoltán, az Európai Bizottság közlekedési főigazgató helyettese
a sajtótájékoztatón

A funkcionális légtérblokkok közelebb visznek a kapacitásgondok megoldásához. Gazdaságossági és környezetvédelmi szempontból is hatékonyabb üzemelést tesznek lehetővé, miközben általuk megtartható, sőt növelhető a repülésbiztonság magas szintje.

Magyarország várhatóan idén áprilisban írja alá a hat partnerországgal (Ausztriával, Bosznia-Hercegovinával, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával) a Közép-Európai Funkcionális Légtérblokkot (FAB CE) létrehozó megállapodást.

Völner Pál, a Közlekedési, Távközlési és Energiaügyi Tanács közlekedési formációjának soros elnöke záróbeszédében jelezte, hogy a konferencia eredményeiről a március 31-i Tanácsülésen számol majd be.

Felkérte a soron következő lengyel elnökséget, hogy a budapesti konferencián elért eredményekre építve álljon ki az Egységes Európai Égbolt megvalósítása mellett.

(A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye és képei)

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: HungaroControl és az új légügyi stratégia
A föld egynapi légiforgalma közel egy percbe sűritve

Címkék: hirek    rendezvények

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Közeledik a közép-európai légtérblokk létrejötte

  2011. április 13. @ 15:58

  […] anyagaink: Budapesti Nyilatkozat gyorsítja fel az európai légtér ujjá szervezését VIDEÓ: HungaroControl és az új légügyi stratégia A föld egynapi légiforgalma közel egy […]

 2. Repülni jó » VIDEÓ: Légtérszimulációs központ Budapesten

  2011. május 13. @ 14:16

  […] Korábbi anyagaink: Budapesti Nyilatkozat az európai légtérről […]

 3. Repülni jó » VIDEÓ: Első díjasunk a HungaroControlnál

  2011. május 18. @ 14:59

  […] anyagaink: Mobilvideó pályázatunk eredménye Budapesti Nyilatkozat az európai légtérről VIDEÓ: HungaroControl és az új légyügyi stratégia Óriások hazánk […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL