Két hír: Tudásközpont és űrpolitika

Az állam az Új Széchényi Terv keretében nemzeti programmá emeli a Talentis tudásközpontot, illetve a magyar európai uniós soros elnökség űrpolitikai programjáról egyeztettek a francia kormánnyal.

Állami szerepvállalás a Talentis tudásközpontban

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Kenyeres Sándor, a Talentis Group igazgatóságának elnöke közös gazdasági társaság alapításáról szóló szándéknyilatkozatot írtak alá 2011. február 17-én, Budapesten.

A Zsámbéki-medencében tervezett nemzetközi tudásközpont az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai részeként valósulhat meg.

A miniszter a szándéknyilatkozat aláírásakor kiemelte: „Az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai olyan komplex fejlesztések, amelyek komoly összefogást igénylő megvalósításuk esetén egész régiók gyarapodását alapozhatják meg.
A Talentis azonban e körből is kiemelkedő, nagyszabású vállalkozásként az ország egészének fejlődését, versenyképességünk javítását hozza magával.”

Kenyeres Sándor a program alapítója beszélt arról, hogy a Talentis az indulása óta eltelt években bebizonyította, képes olyan integrált, tudásalapú térségfejlesztési programmá válni, amely nemcsak Magyarország és a Kárpát-medence, azon belül a magyar nemzet fejlődéséhez járul hozzá, hanem az egész kelet-közép-európai térség számára mintaértékű lehet.

Magyar fémhab előállító készülék a Nemzetközi Űrállomásra

A projektbe nyártól tulajdonosként bekapcsolódó állam a közös társaságba kezdetben állami földeket apportál, mellyel várhatóan 10-15 százalékos tulajdonos lesz. Végleges döntés erről júliusra születhet meg, amikor elkészül a program minisztérium által elrendelt átvilágítása.

Az állami szerepvállalást követően remélhetőleg magyar űr- és repülőgép ipari fejlesztések, talán cégek is települnek majd a térségbe, ahogy az a program honlapján célként olvasható.

Űrtechnológiai megoldások az európai gazdaságban

Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a magyar soros elnökség űrpolitikai programjáról egyeztetett a francia kormány meghívására a Kourou-i Űrközpontban Valérie Pécresse űrügyekért is felelős francia felsőoktatási és kutatási miniszterrel.

A helyettes államtitkár rámutatott: az űrtechnológiai eszközök fejlesztésébe való befektetések a gazdaság számos területén gyorsan megtérülnek, ezért az Európai Unió nagyobb hangsúlyt helyez innovációs törekvéseiben az űrkutatásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

Az Európai Űrügynökség és az Európai Unió, illetve a tagállamok között szorosabbra kell fűzni az együttműködést a közösségi és nemzeti űrprogramok összehangolása érdekében – tette hozzá Kovács Tamás Iván.
Magyarország támogatja a 2008-as, 5. Űrtanácson elfogadott Európai Űrpolitikát, így az európai műholdas navigációs rendszerek (Galileo és a GMES) kialakítását is.

A magyar soros elnökség fontosnak tartja, hogy a belga elnökség alatt létrehozott „Space” munkacsoport elkészítse az űrpolitikáról szóló tanácsi következtetések anyagát – emelte ki.

A találkozó során a résztvevők megtekintették a Francia Guyana-i Jupiter Kilövőállomáson a Johannes Kepler elnevezésű ATV-02-es típusú teherűrhajó kilövési előkészületeit. A Nemzetközi Űrállomásra alkatrészeket szállító teherűrhajót egy Ariane-5 ES típusú hordozórakétával fogják Föld körüli pályára állítani.

Korábbi anyagaink:
Magyar fémhabot, űrsört főztek az űrállomáson
Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával
VIDEÓ: Új Széchényi Terv Budapesti Konzultáció

Ajánlott linkek:
Talentis Program
Új Széchényi Terv

Címkék: hirek    ujdonságok    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL