Elszállt a Ryanair – vagy mégse?

Múlt héten elszállt Ferihegyről a Ryanair utolsó járata, Európa vezető fapados légitársasága kirepült a magyar piacról. Most már másodszor. Visszatérnek-e harmadszorra?

Először az Európai Unióba való belépésünk után két évvel szálltak le Londonból Sármelléken, amikor szabaddá vált a légtér. A volt szovjet légibázist akkor keresztelték át az Európában is jól csengő FlyBalaton Repülőtér névre. A Ryanair felbukkanása természetes volt, hiszen az üzleti modelljüknek megfelelő másodlagos vidéki reptérre repültek, 25 perces fordulóval és előzékeny kiszolgálással.

Ott voltam az első járat ünnepi érkezésekor, mindenki nagy reményekkel nyilatkozott. Új terminált építettek a balatoni reptéren, Európa legnagyobb tava és a környékbeli gyógyvizek vonzó hatásáról, no meg a toszkán példától volt hangos a közönség. Toszkánában rengeteg angol vett villát vagy birtokot, no meg ehhez kötelezően kapcsolódóan évente többször a Ryanair gépeire retúrjegyet.


2006 év májusában nyitották meg a Ryanair első
londoni járatával a FlyBalaton Repülőtér új terminálját,
nagyítsa kétszer a képeket!

Hetente háromszor repültek Sármellékről London Stansted-re, majd második járatként Frankfurt Hahn-ra, később harmadik járattal Düsseldorf-Weeze-re, döntően nekik köszönhetően a harmadik év után már százezer fölött volt a repülőtér éves utasszáma.

Aztán mindhárom járatot törölték, információk szerint kifogyott a Légi Marketing Alap, ami kezdetben a 180 személyes Boeingek töltését támogatta.

Majd a következő évben második magyarországi helyszínükről, Ferihegyről repültek a Ryanair gépei Skóciába, Írországba egészen a múlt hét péntekig.

Highslide JS

Nem nehéz kitalálni, ha a képen látható gépek visszajönnek, akkor az nem a prémium kategóriás fővárosi repülőtér lesz, hanem a már kipróbált FlyBalaton Repülőtér.

Nemcsak a sikeres üzleti modell miatt, hanem azért is, mert a reptér jövője is stabilizálódott azzal, hogy tavaly a balatoni pozíciókban és fejlesztési tervekben nagyon erős magyar SCD Csoport egyik cége szerezte meg hosszútávra a reptér üzemeltetési jogát. Másrészt az állam is a hazai cégek támogatását tűzte zászlajára.

Tamás László, a Ryanair regionális marketingért felelős vezetője múlt pénteken az Origóban úgy nyilatkozott, hogy folynak már köztük a tárgyalások a jövő évi visszatérésről.

Korábbi anyagaink:
Az SCD Csoport újranyitja a sármelléki repülőteret
A turizmus szereplőinek segítségével működhet a sármelléki repülőtér
Britek Pannóniában

Ajánlott linkek:
SCD Csoport
Ryanair Légitársaság

Címkék: fapados    hirek    polgári    repülőtér

5 hozzászólás

 1. KGyST

  2010. november 2. @ 16:39

  Toszkána

 2. Debreceni Nemzetközi Repülőtér

  2010. november 6. @ 10:43

  “Először az Európai Unióba való belépésünk után néhány nappal szálltak le Londonból Sármelléken, amikor szabaddá vált a légtér.”
  “2004 év május 5-én nyitották meg a Ryanair első
  londoni járatával a FlyBalaton Repülőtér új terminálját”

  Szép mondatok, de az első RYR3868 járat mégis csak 2006 májusában landolt Sharm El Lake-en.

  “Nemcsak a sikeres üzleti modell miatt, hanem azért is, mert a reptér jövője is stabilizálódott azzal, hogy tavaly a balatoni pozíciókban és fejlesztési tervekben nagyon erős magyar SCD Csoport egyik cége szerezte meg hosszútávra a reptér üzemeltetési jogát.”

  Lehet hogy nem világos mindenki számára, de az üzemeltetésben csak a cég neve változott, a vezérek a régiek (Gubicza Ágoston).

 3. Dr. Varga Sándor

  2010. november 6. @ 21:08

  Kedves Debreceni Nemzetközi Repülőtér!

  Kösz a pontositást, javitottam a szövegben, sajnos elirtam a nyitás dátumát, ezért betettem egy akkori anyagunkat a Lakásportálról.

  Az hogy a vezérek régiek, az most egyre fontosabb lesz, de akkor is a régiek voltak az üzemeltetők Gubicza Ágostonnal az élen egy darabig, amikor elszállt a Ryanair.

 4. Repülni jó » Fly Balaton repülőtér a Magyar Turisztikai Holdingban

  2010. december 16. @ 16:48

  […] anyagaink: Elszállt a Ryanair – vagy mégse Az SCD Csoport újranyitja a sármelléki […]

 5. Repülni jó » Áprilisban indul a szezon a Fly Balaton repülőtéren

  2011. március 24. @ 17:58

  […] anyagaink: Elszállt a Ryanair vagy mégse? Az SCD Csoport újranyitja a sármelléki […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL