Boeing első repülőgépe, a Bluebill

Ha valaki tudni szeretné, miért a legnagyobb név a repülésben a Boeing, akkor zarándokoljon el az amerikai Washington államba, Seattle-be a Museum of Flight épületébe.

A történet 1914-ben úgy kezdődött, hogy Boeing, a fával foglalkozó ismert ember találkozott az seattle-i egyetemi klubban Conrad Westerwelt hajómérnökkel, aki éppen pilótaként elégedetlen volt a Curtiss repülőgéppel. Így közösen elhatározták, építenek egy jobbat.

Boeing 1915-ben tette le a pilótavizsgát, majd 1916 januárjában közösen megalapították a B&W céget flying boat, repülőcsónak építésére és már azon év június 15-én repültek a képen látható géppel, a Bluebill becenevűvel először.

Az első gépeket a háború miatt a hadseregnek adták el, meg Új Zelandba, illetve postát repültek velük nemcsak az USA-ban, hanem a közeli Kanadában is. Néhány történelmi kép, az elsőn jobbról a magas ember kezében a postazsákkal maga Boeing.

A múzeumban a nagycsarnokban a Boeing One-nak is nevezett repülőgép egy 1966 évi, az ötvenedik évfordulóra készített replikája lóg a mennyezetről, ezért elég előnytelenül lehetett fotózni.

Felülnézeti képeket is készítettünk a Boeing életét bemutató egységben, sajnos csak egy modellről és a vitrinen át kicsit ez is tükröződött.

Búcsúzóul a repülőcsónak néhány fontosabb adata:

——————————————————————————————————-
Utunk nem jöhetett volna létre az STA Travel Utazási Iroda és az Európai Utazási Biztosító Zrt. szponzorálása nélkül.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: A Repülés Múzeuma Seattle-ben
Boeing élete
Levegőbe emelkedett a Boeing új, kéthajtóműves óriásgépe
Boeing a GÉPMADARAK-ban

Ajánlott link:
A Repülés Múzeuma Seattle-ben

Címkék: külföld    polgári    repülőgép    Seattle    történelem

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL