Felavatták a Spaceport America-t,
a világ első kereskedelmi célú űrrepülőterét

Tegnap az Egyesült Államokban Új Mexico államban ünnepséget tartottak az épülő és a világon első ilyen célú kereskedelmi űrrepülőtéren, ahol a két mérföld hosszú kifutópályát elnevezték az éppen regnáló és jelen levő kormányzóról.

A nagyítható képen balról Bill Richardson, a névadó kormányzó és Sir Richard Branson légi- és űripari nagybefektető, a létesítmény atyjai állnak a kifutópályán, felettük pedig tisztelgő repülésen áthúz a pálya felett a Virgin Galactic kereskedelmi űrhajó és az anyahajó egysége.

Highslide JS

Az ünnepségen több mint harminc leendő asztronauta jelent meg abból a 380 jegyvásárlóból, akik már igazolták a kettő százezer dolláros űrhajójegy piaci sikerét. A képen ők ülnek a VIP vendégek karéjában a félkész indulási épület előtt.

Highslide JS

Az öt éve elhatározott beruházás jól halad, néhány kép a várható kinézetről, az alapkőletételről és az épülő szerkezetekről.

Nem véletlen, hogy Sir Richard elégedetten intett két hete az űreszköz felszállásakor a másik helyszínen, a Mohave sivatagban, amikor sikeresen tesztelték az űrhajó leválását az anyahajóról és visszasiklását a repülőtérre, ahogy az a videón látszik.

A Virgin Galactic cégen belül jövő hétre tervezik a kísérleti repülést az űrhajó rakétahajtóművével, hiszen szorítja őket az idő. A tervek szerint 2011 évtől a Virgin asztronauták egyszerre hatan ülnek, repülnek és úsznak majd a súlytalanságban az űrhajóban, tehát több mint hatvan repülés elkelt már a 380 darab eladott űrjeggyel.

A fenti sikerek után pedig várható, hogy a közeli jövőben további százak rohanják majd meg az űrhajójegy pénztárakat, reméljük, lesz köztük magyar is.

Highslide JS

Korábbi anyagaink:
Újabb sikeres lépés a Virgin Galactic programban
Branson-Rutan űrhajó rögzített szűzrepülése

Ajánlott linkek:
Spaceport America
Virgin Galactic

Címkék: hirek    külföld    polgári    rendezvények    repülőtér    űr

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Branson az űrtől az óceán fenekéig

    2011. április 8. @ 13:14

    […] Korábbi anyagaink: Újabb sikeres lépés a Virgin Galactic programban Felavatták a Spaceport America-t […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL