Megemlékezés a Justice for Hungary tiszteletére

Szombaton ünnepelték a helyszínen Bicske határában a magyar óceán átrepülés hetvenkilencedik évfordulóját, ahol annak idején Endresz György és Magyar Sándor több világrekordot elérve kényszerleszállást hajtott végre a budapesti cél előtt pár tíz kilométerrel.

A magyarság világméretű összefogásával létrejött akkori óceán átrepülést végrehajtó repülőgépet Justice for Hungary, magyarul Igazságot Magyarországnak névre keresztelték, utalva ezzel a trianoni békeszerződéssel kapcsolatos korabeli érzelmekre.

A Magyar Óceánrepülés Emlékbizottsága és a Magyar Sándor Repülő Egyesület az idei megemlékezést közösen tartotta meg a Hegyvidéki Trianon Társasággal és az Agárdi Országzászló Egylettel.

Highslide JS

Az égő napmeleg elől a közönség az emlékmű melletti kiserdő árnyékában fogadta a repülőkötelék tisztelgését, majd beszédek következtek, végül megkoszorúzták az emlékművet.

Dr. Galla János a Hegyvidéki Trianon Társaság elnöke nyitotta meg és vezette le az ünnepséget, ünnepi megemlékezést mondott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske város polgármestere, az emlékbizottság elnöke, a Repülő Egyesület tagja. Köszöntő áldást mondott Alföldi-Boruss Dániel református lelkipásztor.

Highslide JS

Az ünnepségen Magyar János Malév kapitány, az emlékbizottság tagja, maga is több százszoros óceán átrepülő szakmai szempontból mutatta be Endresz György és Magyar Sándor repülését, erről korábban már készitettünk vele a helyszinen egy videót.

Jővőre a kerek nyolcvvanadik évfordulóra a szervezők a megemlékezés mellett a helyszínen repülőbemutatókkal és utasrepültetéssel is készülnek, hasonlóan a 2001-ben az óceán átrepülés hetvenedik évfordulóján történtekhez.

Highslide JS

Címkék: rendezvények    történelem

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » 80 éve történt az első magyar óceánátrepülés

    2011. július 14. @ 14:08

    […] Korábbi anyagaink: Megemlékezés a Justice for Hungary tiszteletére […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL