Óriások hazánk felett

Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy civil felhasználó egy egyszerű internetkapcsolat segítségével élő adásban kövesse nyomon az Európa felett, vagy a saját feje felett zajló légiforgalmat. A 2007-ben Svédországban indult flightradar24.com oldalon nyomon követhető az Európában zajló nagygépes légiforgalom nagy része.

Kedvünkre zoomolhatunk és követhetjük az Európa egén repülő gépeket. Az itt látott kép gyakorlatilag real-time, vagyis az ablakon kinézve, vagy hallgatva valóban megláthatjuk vagy hallhatjuk az oldalon követett, Budapestre érkező és onnan induló gépeket, amint az elrepül a fejünk felett.

Malév gép érkezik Malagából

Az adott sziluettre rákattintva oldalt láthatjuk a repülőgép és a repülés egyéb részleteit. A gép típusát, lajstromát, linket a repülőgépről készült fotókhoz, de láthatjuk a gép aktuális földhöz képesti sebességét, repülési magasságát és irányát is. A legtöbb esetben a járat indulási helye és az úticél is látható.

A térkép üzemmód átváltható a Google Maps jól megszokott műholdképére is. A Budapesten fel-és leszálló gépek mellett az igazi csemege gyakran nagy magasságban található. Rácsodálkozhatunk arra, hogy egy-egy Boeing-777-es, vagy A-340-es egyáltalán nem számít kuriózumnak hazánk légterében. Amíg nem látjuk saját szemünkkel, ugyan kinek jutna eszébe, hogy a világ legnagyobb utasszállítója, az Airbus A-380-as napi szinten vendégeskedik hazánk légterében.

Szingapúri Airbus A-380-as Budapest felett

Amint az alábbi képernyő-pillanatkép is mutatja, A-380-as találkozónak is tanúi lehetünk néha. Itt az Emirates Párizs-Dubai járatán közlekedő A-380-asa találkozik a Singapore Airlines Szingapúrból Londonba tartó Szuperjumbójával Kecskemét közelében. A két, ugyanakkor készült pillanatkép egyesítésével készült montázsba beillesztettük a gépekről készült fotót is – légisók alkalmával sem szoktak A-380-asok együtt repülni…

Csúcstalálkozó – két A-380-as a magyar légtérben

Tiszta időben érdemes felnézni a 10-12 ezer méter körüli magasságban repülő gépekre, hiszen ha a légköri viszonyok lehetővé teszik, akár szabad szemmel is felismerhetővé válik egy A-380-as tömzsi formája, vagy egy A-340-600-as kecses alakja, de a Lufthansa, vagy a Singapore kargó 747-esei is gyakran felismerhetőek.

Qatari A-340-600-as

A nemrégiben történt izlandi vulkánkitörést követően valószínűleg a flightradar24.com képe volt az egyik leggyakrabban idézett kép, amelyet láthattunk. Szokatlan, sőt, példátlan kép volt ugyanis, hogy Európa egéről hiányzott az egyébként jól megszokott forgalom. Az üres térkép jelezte a legszemléletesebb módon, hogy 2010 áprilisában a hamufelhő legyőzte Európa légiközlekedését.

Az alábbi pillanatképen az Etihad Abu Dhabiból New Yorkba tartó Airbus A-340-600-asa látható, mögötte egy pakisztáni Karachi-London járaton közlekedő 777-es. Közben Ferihegyről sorra szállnak fel a Malév gépei Split, Várna és Isztambul felé. Az oldalon lévő linkek segítségével böngészhetünk az adott repülőgép fotói között is – ezúttal a szemléletesség kedvéért néhányat a gépet jelképező ikon mellé másoltunk.

A világ legnagyobb utasgépének távrepülései, vagy a fapadosok gyors körei mellett olyan érdekességeket is megfigyelhetünk, amikor egy pillanatban több A-380-as, vagy akár négy darab Boeing-777-es van felettünk, amelyek közül háromnak Dubai az úticélja.

Korábbi anyagaink:
HungaroControl – a magyar légtér irányítója– VIDEÓ
A vulkáni hamu miatti légtérzár magyar mérlege

Ajánlott linkek:
A flightradar24.com – élő közvetítés a légiforgalomról
A HungaroControl honlapja

Címkék: lélegzetelállító    polgári

7 hozzászólás

 1. Köröszturi Jenő (Sáska)

  2010. július 3. @ 07:13

  Köszönöm,hogy felhivtátok a figyelmemet erre a honlapra. Valóban érdekes, bár nekem nem jön be a rádiózás.Tényleg az van, hogy kinézek az ablakon és látom a gépet repülni a ház felett és megtudom nézni az adatait, képét.

 2. GabikaWRC

  2010. július 3. @ 11:15

  Sziasztok! Én már hónapok óta használom ezt a honlapot és bitang jó!!!!

 3. Repülni jó » A Jumbo Jet sztori

  2010. szeptember 23. @ 18:28

  […] Korábbi anyagaink: Az első Jumbo Jet képekben Szálloda Jumbóból Svédországban Óriások hazánk felett […]

 4. Repülni jó » A föld egynapi légiforgalma közel egy percbe sűritve

  2010. október 25. @ 20:54

  […] Korábbi anyagunk: Óriások hazánk felett […]

 5. Repülni jó » Az európai légiközlekedés biztonságáról

  2011. január 26. @ 17:52

  […] Korábbi anyagaink: A föld egynapi légiforgalma közel egy percbe sűrítve Vulkáni hamu és repülés Zivatarkeringő Óriások hazánk felett […]

 6. Repülni jó » Légtérszimulációs központ Budapesten

  2011. február 1. @ 15:43

  […] Korábbi anyagaink: VIDEÓ: HungaroControl és az új légyügyi stratégia Óriások hazánk felett […]

 7. Repülni jó » VIDEÓ: Légtérszimulációs központ Budapesten

  2011. május 13. @ 14:20

  […] Korábbi anyagaink: Budapesti Nyilatkozat az európai légtérről VIDEÓ: HungaroControl és az új légyügyi stratégia Óriások hazánk felett […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL