Végre magyar géppel rajtol Besenyei

A világbajnokság jelenleg 9. helyén álló Besenyei Péter a már kifejezetten a pályaversenyre épített, teljes egészében magyar fejlesztésű Corvus Racer 540 típusjelű versenygéppel indulhat a Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő világbajnokság június 5-6-i negyedik futamán a kanadai Windsorban.

“Nagyon várom már, hogy végre az új, magyar fejlesztésű géppel repüljek és a téli fejlesztés és tesztrepülések után élesben is megmutathassam mit tud a Corvus Racer 540” – nyilatkozta Besenyei Péter miután biztossá vált, hogy a hétvégén már versenyhelyzetben is kipróbálhatja új gépét.

A világbajnokság szigorú előírásainak megfelelő repülőgép megépítéséről szóló megállapodást 2007-ben írta alá a Corvus Aircraft nevében Gecse Tamás és Voloscsuk András, a két tulajdonos és a Red Bull, majd 2 évvel később 2009 márciusában már be is mutatták a gép első prototípusát.


Voloscsuk András bemutatja a Racer-t
Az interjút a tavalyi friedrichshafeni kiállításon készítettük

Az első berepülésekre 2009 telén került sor, melyek során rengeteg adatot gyűjtöttek a tervezőmérnökök. E mérésekre hagyatkozva, valamint a Corvus Aircraft főpilótája, Kovács Pál és Besenyei Péter észrevételeit figyelembe véve fejlesztették tovább a gépet.

A gép úgynevezett “experimental” kategóriájú, korlátlanul műrepülhető, +/- 12 G terhelést könnyedén elvisel, 450 km/h-nál is stabil, jól vezethető.

A rácsszerkezet króm-molibdén ötvözet, mely megfelel a kategóriában használt legmagasabb követelményeknek, a törzs maga, a szárny és a burkolatok mind egy újszerű Prepreg kompozitból készült.

A Corvus Racer 540 a verseny előtt pár nappal még a kanadai Lachute repülőterén állomásozik, ahol a végső teszteket, beállításokat hajtják végre, illetve a verseny szabályainak megfelelően, egy korábbi Red Bull Air Race pilóta is tesztelte a gépet.

Steve Jones a repülések után igen elismerően nyilatkozott a gépről, és úgy ítélte meg, hogy méltó ellenfele lesz a versenysorozatban szereplő gépeknek.

A magyar cég várakozása szerint a Red Bull Air Race Világbajnokságban szereplő két amerikai géptípus (Edge és MXS) hegemóniájának véget fog vetni a Corvus Racer 540 megjelenése.

Korábbi anyagaink:
Besenyei sikere a Red Bull Air Race nyitófutamán
Red Bull Air Race Budapesten 2008 – videó

Ajánlott linkek:
Besenyei Péter új oldala
Corvus Aircraft
Red Bull Repülőverseny

Címkék: sport    ujdonságok    videó

4 hozzászólás

 1. Piros Jozsef

  2010. június 8. @ 17:49

  Tisztelt Uraim!
  Nagyon örülök, hogy végre van Magyar gyàrtmànyu motorosrepülögép! Én 1968-ban Gobéval repültem, azutàn éveken keresztül egyàltalàn nem, majd késöbb egy munkatàrssal, Helikopterrel. Most betegségem miatt màr csak utasként néha…
  Nagyon sok sikert kivànok Önöknek és természetesen Besenyei Ferencnek is!
  Én egyszer Öt megvédtem egy Német Sportujsàgnàl, mert Bucaresti lakosként emlitették meg!
  Üdvözlettel, Piros Jozsef

 2. Repülni jó » Először a Szabadság szobor árnyékában

  2010. június 23. @ 15:52

  […] anyagaink: Végre magyar géppel rajtol Besenyei Besenyei sikere a Red Bull Air Race […]

 3. Repülni jó » Red Bull toronyugrás egzotikus helyeken

  2011. március 10. @ 19:20

  […] anyagaink: Végre magyar géppel rajtol Besenyei Hatodszor Budapesten a Red Bull Air […]

 4. Repülni jó » VIDEÓ: Besenyei Péter Matkópusztán

  2011. július 20. @ 12:53

  […] anyagaink: Végre magyar géppel rajtol Besenyei Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race Red Bull Air Race Budapesten 2008 – […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL