Munkarepülés helikopterrel

A helikopterek alapvetően munkagépek. Ha egy helikoptert látunk, vagy hallunk, az valószínűleg épp a dolgát végzi. Beteget visz, vagy fontos utast szállít házhoz, terhet emel, szúnyogot irt, repcetáblát permetez, vagy épp olyan munkára készül, amiről egy földi halandónak eszébe sem jutna,  hogy ezt a levegőből is el lehet végezni.

A munkarepülések egyik legfeszesebb tempót, folyamatos koncentrációt  követelő változata a helikopterrel történő fenyőgyűjtés. Elsőre talán furcsának hangzik, hogyan lehet helikopterrel fenyőt gyűjteni, de egy videó megmutatja, mit is jelent ez valójában.

A pilóta hihetetlen gyakorlattal, érzékeire hagyatkozva végzi az elképesztően intenzív repülést. A cél a kötegekbe gyűjtött fenyőfák eljuttatása egy teherautó platójára a lehető leghatékonyabban.

Nem csak a pilótától, de a földi segítőtől is jó ritmusérzékre van szükség a teher felvételekor.

A hagyományos munkarepülések többségére jellemző kis repülési magasság folyamatos figyelmet igényel. A tereptárgyak, a gyakran nehezen észrevehető nagyfeszültségű vezetékek, a földközelben jellemző turbulens légáramlatok olyan veszélyforrások, amelyek megkövetelik a kis magasságban munkarepülőgépekkel dolgozó pilótáktól, hogy elsősorban a látásukra és érzékeikre bízzák magukat.

Highslide JS

A permetezést, kis magasságú megfigyelést vagy éppen tűzoltást végző pilóták egy-egy levegőben töltött órája egészen másfajta igénybevételt jelent az embernek és a gépnek egyaránt, mint egy utasgép többórás útvonalrepülése.

Előbbinél az érzékek és a repülőgép folyamatos vezetése,  utóbbinál a navigáció és a forgalmi helyzet kezelése jelenti a kihívást egy eseménytelen repülés során.


Munkában a légimentők

A munkarepülések egy egészen speciális változata pedig a mentőhelikopterek működése. Számukra szűk utak, kertek, sportpályák, vagy útkereszteződések bonyolult, akadályokkal teli területei szolgálnak leszállóhelyül.

Korábbi anyagaink:
Mentők a város felett
Repülés egy MD-500-assal – videó
Egy igazi munkarepülőgép a GÉPMADARAK-ban

Ajánlott link:
A légimentők honlapja

Címkék: helikopter    lélegzetelállító    polgári

2 hozzászólás

 1. Nándi

  2010. május 25. @ 10:11

  Hát fenyőfaszüretelős elég durva, már vártam mikor csapja oda, de nem.

  Valószínő nem ma kezdte a pilóta, de ez akkor is ultra brutál veszélyes munka.

 2. Repülni jó » Vizibombázó helikopterek Fukushimában

  2011. március 17. @ 14:40

  […] anyagaink: Két harci helikopter Szingapúrból Munkarepülés helikopterrel Katasztrófa gyakorlat a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL