Jogszabályok módósítását kérték a vidéki repülőterek

Nyíregyháza repülőtér adott otthont a március 25-26-án megrendezett Vidéki Repülőterek Szövetsége tavaszi közgyűlésének, erről közöljük a Szövetség közleményét.

A Szövetség a legjelentősebb magyarországi vidéki repülőterek érdekvédelmi szervezeteként működik. Létrehozásának célja az volt, hogy közösen fellépve elérje, hogy a magyarországi vidéki repülőterek más európai repülőterekhez és Ferihegyhez hasonló feltételekkel működhessenek.


Highslide JS

A repülőtér igazgatók úgy látják, hogy a magyarországi repterek helyzetén pénz nélkül is nagyon sokat segíthetne az állam, hisz ma is sok olyan jogszabály van érvényben, amely a belföldi kereskedelmi repülés kibontakozását és a repülőterek működését megnehezíti.

Tény, hogy míg Európában a hazánkhoz hasonló méretű országokban a regionális repülőterek piaci részesedése a központi légikikötők mellett általában 35-55 %, addig Magyarországon kevesebb mint 1 %. Ezen a helyzeten azért kell változtatni, mert a repülőtér ma már kötelező telephelyfeltétel a befektetők számára, és igen nagy mértékben képes javítani az őt körülvevő régió versenyképességét.

A Szövetség tagjai szeretnék eloszlatni azt a sokfelé uralkodó nézetet, hogy a vidéki repülőterek az Önkormányzatok presztízs beruházásai, vagy a magán szféra hóbortjai. Ezek igen is az ország vidéki régiói tőkevonzó képességének nagyon fontos tényezői és ezt előbb-utóbb a döntéshozóknak is be kell látni.

A tanácskozáson az NKH Légiközlekedési Igazgatóság szakembereivel a repülőtér vezetők konzultációt folytattak néhány nem igazán rájuk szabott jogszabály alkalmazásáról. Megállapodtak abban, hogy bizonyos munkahelyi képzési feladatokat a jövőben közösen szerveznek.

A tanácskozáson részt vett Dr. Becske Lóránd, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, Légügyi Igazgatóság helyettes igazgatója. A Hatóság jó elképzelésnek tartja, és támogatja a Szövetség közös képző szervezet végrehajtására irányuló elképzeléseit. Együttműködik az azonos képzési kritériumok meghatározásában, majd az engedélyezési folyamatban.

Korábbi anyagaink:
Interjú a Vidéki Repülőterek Szövetsége elnökével
Videóinterjú a debreceni repülőtér vezetőjével

Címkék: hirek    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL