A legek ura – a Branson rekordok

A Forbes magazin 2009-es összállítása szerint a világ 261. leggazdagabb embere, ám – talán Bill Gates után – a világ legismertebb gazdag embere. Az akkor másfél milliárd fontos vagyonnal rendelkező brit Richard Bransont repülési és hajózási rekordjai és rekordkísérletei teszik az egyik legismertebb  milliárdossá a világon.

Az 1950-ben született Branson már 16 éves korában létrehozott egy Students című magazint, bizonyítva vállalkozó szellemét és tehetségét. Azóta a Branson féle Virgin birodalom az üzleti élet megannyi szegmensében megjelent és sikereket ért el.

A Virgin Records lemezkiadó, vagy a Virgin Atlantic és a többi Virgin-légitársaság mellett megjelent a Virgin Mobile, Virgin Cola, de volt Virgin Comics, sőt, Virgin Vodka is, ha nem is lett túl sikeres. 1999-ben lovaggá ütötték elismervén vállalkozó szellemét és sikerességét.

Highslide JS

Szárnyaló üzletember

Saját bevallása szerint is életének legfontosabb mozgatóereje az ember saját határainak átlépése és a lehetetlennek tűnő kihívások legyőzése. 1985-ben a Virgin Atlantic II. nevű hajóval megkísérelte elhódítani a kék szalag díjat. A távot megtette, de a kék szalag nem lehetett az övé.

1987-ben Per Linstrand társaságában elsőként repülte át hőlégballonnal az Atlanti-óceánt. A 65 ezer köbméteres ballonnal 33 óra alatt tette meg a 4667 km-es távot. Négy évvel később már a Csendes-óceán volt a cél. Egy 74 ezer köbméteres ballonnal sikerült megtennie 10800 km-t Japán és Kanada között.

Highslide JS

Az újabb kivívás pedig már nem lehetett más, mint a Föld megkerülése. Erre a célra már nem hőlégballont, vagy gázballont használt, hanem ezeknek egy hibrid változatát, amelyben a gázballonokhoz hasonlóan volt levegőnél könnyebb gáz is, de a felhajtóerő egy részét a hőlégballonoknál is alkalmazott felhevített levegő adta.

1995 és 1998 között többször megkísérelte Per Lindstrand és a később eltűnt Steve Fossett társaságában a Föld megkerülését, de nem sikerült teljesíteni ezt a kihívást. Több meghiúsult felszállási kísérlet, majd egy algériai szerencsés kényszerleszállás után az 1998-ban teljesített Marokkó és Hawai közötti repülés így is megdöntött minden addigi ballonos világrekordot.

Highslide JS

Kényszerleszállás a Csendes-óceánon, Hawai mellett


Highslide JS

Mélytengeri kompozit tengeralattjáró

Ha a kihívásokat kedvelő milliárdos legújabb álmai is valóra válnak, hamarosan talán lesz jónéhány embertársunk, akinek a fotóalbumában egyaránt szerepelnek majd saját űrrepülésének legszebb pillanatai és a 11 ezer méteres mélységben, egy Mariana-árok “túrán” készült fotói is.

Ami pedig Sir Richard Branson érdeme: közeljövőbeli utasunk ezeket a fotókat egytől-egyig egy Virgin feliratú járműből készítheti majd el…

Korábbi anyagaink:
Kettőszázezer dolláros jegy, súlytalan túristák
Richard Branson jövőre elvisz minket az űrbe

Címkék: lélegzetelállító    sport    űr

2 hozzászólás

  1. Repülni jó » Repülés ballonnal

    2010. március 23. @ 15:32

    […] keverékei. Ezeket feltalálójukról Rozier-ballonoknak nevezzük. Hamarosan bemutatjuk ezt a Richard Branson és a Picard által is használt ballontípust, amely a hosszútávú, nagy magasságban történő […]

  2. Repülni jó » A Földkerülő ballon

    2010. április 22. @ 12:25

    […] kevés tüzelőanyagot igényel, ami a hosszútávú repülés feltétele. Picardhoz hasonlóan Branson is ilyennel kísérelte meg a Föld […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL