Magyar fémhabot, űrsört főztek az űrállomáson

Egy miskolci kisvállalkozás adta a Nemzetközi Úrállomáson az egyik amerikai űrhajós kezébe azt a képen látható szerkezetet, amely a múlt héten fémhabot állított elő mikrogravitációs körülmények között.

Az űrsörnek becézett fémhab olvadt anyaga a súlytalanság állapotában szilárdul meg, igen erős, nagy mechanikai teherbírású, a belsejében lévő buborékok révén olyan extrém könnyű fém állítható elő, amely úszik a víz tetején.

Gondoljunk bele, egy vagy két évtized, és ilyen űrsörből készülnek majd a több ezer személyes repülőgépek. Ahogy az alumíniumot felváltották a kompozit anyagok, az utóbbiakat majd az űrsör fémhab cseréli le.

Gratulálunk és szurkolunk a miskolci Admatis Kft-nek a világszabadalomhoz és később talán a gyártás megszervezésében való közreműködésükhöz.

Sok év múlva talán magyar nagypapák gyönyörködhetnek unokáikkal egy távcsőnél a világűrben elhúzó űrsört habosító űrgyár pazar látványában, ami talán hasonló lesz a nemzetközi űrállomás mai szerkezetéhez.

Végre a Pille műszer után egy újabb magyar cég, aki megváltotta a belépőjegyet az űripari kivitelezők szűk körű klubjába.

Aki a további részletekre kíváncsi, nézzen be a kft honlapjára.

Korábbi anyagunk:
Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával

Címkék: hirek    ujdonságok    űr

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Új legénység érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

  2010. október 11. @ 13:39

  […] anyagaink: Hölgykoszorú a világűrben Magyar fémhabot, űrsört főztek az űrállomáson Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával Elúszott a szerszámos […]

 2. Repülni jó » Két hír: Tudásközpont és űrpolitika

  2011. február 18. @ 13:47

  […] Magyar fémhab előállító készülék a Nemzetközi Űrállomásra […]

 3. Repülni jó » Sandy az utolsó amerikai űrrepülőgépben

  2011. július 11. @ 17:20

  […] Nicole az űrben randevúzik Űrrepülő jegyek és hölgypilóták Hölgykoszorú a világűrben Magyar fémhabot, űrsört főztek az űrállomáson Videóinterjú Simonyi Károly […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL