Űrugró világcsúcs kísérlet negyven év után

A Red Bull újabb különlegességgel kápráztatja el a világot a Stratos programjában.

Felix Baumgartner pilóta, aki 2003-ban elsőként repülte át a La Manche csatornát egy szénszálas szárnnyal, egy hélium ballon által felemelt kapszulában jut el legalább 36 500 méter magasságba, és űrruhában szabadeséssel zuhan a föld felé akár Mach 1.0-t – 1100 km/órát – meghaladó sebességgel – mielőtt egy ejtőernyővel visszatérne a Földre.


Baumgartner a csatorna felett repül

Joseph Kittinger, az Egyesült Államok Légierejének nyugalmazott ezredese, aki 1960-ban a sztratoszférából, 31 300 méter magasból ugrást mutatott be, amellyel új utat nyitott az űrkutatásban, és akinek rekordját Baumgartner készül megdönteni, a igy mutatta be általa tréningelt leendő utódját:

„Ötven éve próbálják megdönteni a rekordomat, és sokaknak ez az életébe került. Úgy gondolom azonban, hogy a különleges adottságainknak, a Red Bull elhivatottságának és Felix Baumgartner kiemelkedő tehetségének köszönhetően a Red Bull Stratos projekt sikerrel fog járni, amely a tervek szerint Észak-Amerikában indul 2010-ben.”


Baumgartner és Kittinger

„Ez valóban egy lépés az ismeretlenbe. Senki nem tudja megmondani, hogyan reagál az emberi test a szuperszonikus tartományba való átlépés esetén” – mondja Baumgartner. „Azonban meg kell tudnunk. A jövőbeli repülőgép fejlesztési programokhoz egy menekülési útvonalnak kell rendelkezésre állnia, amennyiben nagy magasságban kerülnek bajba.”

Nagyok állnak össze a sikerre a Red Bull Stratos projektben.

Riedel Communication biztosítja a speciális kommunikációs eszközöket, amelynek köszönhetően a Red Bull Stratos küldetés élő TV adással és a Microsoft Silverlight által közvetített élő webcasttal jelentkezhet. Ezzel párhuzamosan a küldetés mobil rendszereken is követhető lesz a Nokia Ovi rendszere segítségével.

A BBC nemzetközi hálózata 90 perces különleges dokumentumfilmet készít, amelyet az Egyesült Államokban kizárólag a National Geographic Channel sugároz, és a nemzeti adókhoz a BBC Worldwide-on keresztül juthat el.

Korábbi anyagunk:
Véget ért a Red Bull X alps
Red Bull földön, levegőben

Ajánlott link:
Red Bull Stratos

Címkék: hirek    lélegzetelállító    sport

2 hozzászólás

  1. KGyST

    2010. január 23. @ 21:22

    Az űrugrás kicsit mást jelent, nem szerencsés ide keverni.

  2. Félix Baumgartner készülődik a hangsebességre - Repülni Jó

    2016. október 15. @ 12:21

    […] Baumgartner Joe Kittinger ezredes 50 éves rekordját próbálja ma megdönteni, a Red Bull Stratos projekt vezetője maga a csúcstartó, így jó kezekben van a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL