Marine One, az elnöki helikopter

Eisenhower elnök használt először helikoptert az amerikai elnöki rezidencia, a Fehér Ház kertjéből való fel-leszállásra, és ezzel hagyományt teremtett.

A tengerészgyalogosok üzemeltetik az amerikai elnöki helikoptert, az elnök a hadsereg főparancsnoka, ezért hívják az elnöki helikoptert Marine One-nak, hogy megkülönböztessék az elnöki különgéptől, az Air Force One-tól.


Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy mindig az a repülőgép vagy helikopter az Air Force/Marine One, amin éppen az elnök tartózkodik.

A képen látható helikopter lesz majd a legújabb, az elmúlt harminc negyven évben az alsó képen köteléket repülő két típus, a Sikorsky Aircraft két modellje a VH-3D Sea King és a VH-60N Black Hawk adta-adja a szolgálatot.

Néhány nagyítható kép illetve egy videó az elnöki helikopterek napjainkig tartó történetéből.

A videón a Nixon által használt Sea King utolsó utját mutatják az elnökről elnevezett könyvtárba az egykori pilóta kommentálásával és a helikopter belső részletes bemutatásával.

A képen látható Obama elnök már valószinűleg használni fogja a VH 71, becenevén egy amerikai bagolyfajtáról Kestrel-nek elnevezett új elnöki helikoptert. Ami egyébként főként olasz AugustaWestland cég korábbi egyik típusából átalakított termék, amely a beszerzési pályázaton kiütötte a Sikorsky-t.

Az amerikai képviselőház a napokban fogadta el a jővő évi katonai költségvetést, benne az új elnöki helikoptert is szállító helikopter program folytatásával. A beszerzés során az amerikai Lockheed Martin fogja véglegesiteni a prototípust.

Befejezésül néhány kép és az angliai szűzfelszállás videója a Kestrel-ről, a jővő Marine One-járól.

Korábbi anyagaink:
Heliport a Margit szigettel szemben
Mobilvideó: MD 500 repülése Budaörsön

Címkék: helikopter    katonai    külföld

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL