Felére csökkenő veszteséget várnak jővőre

Jövőre is súlyos veszteségek elé néz a világ légiközlekedési ipara. Az üzemanyag árak emelkedése miatt magasabbak lesznek a veszteségek és elérik majd az 5,6 milliárd dollárt annak ellenére, hogy mind az utasszám, mind a teherforgalom növekszik – írja az IATA.

Az IATA (International Air Transport Association) jelentése továbbá megerősítette az idei veszteségre kiadott korábbi 11 milliárd dolláros becslését. A jövő évi veszteségre vonatkozó korábbi becslés 3,8 milliárd dollár volt.


2000 óta a légitársaságok 49 milliárd dollár veszteséget halmoztak fel.

akoya26

Frissss anyag a vizirepülésen

A javuló fogyasztói bizalomnak köszönhetően a légi utasok száma jövőre elérheti a 2007-es csúcsot – jelzi az IATA. A szervezet becslései szerint a légi teherforgalom is növekedésnek indul 2010-ben mivel a globális gazdasági fellendüléssel párhuzamosan a vállalatok megkezdik készleteik feltöltését.

“A cargo forgalom növekedési üteme a készletek feltöltése miatt meghaladja a világkereskedelmi forgalom növekedési ütemét” – mondta az IATA elnöke Giovanni Bisignani.

A nyersolaj ára az IATA számításai szerint 2010-ben 75 dolláros átlagot ér el az idei 61,80 dollár után. “A működési költségek százalékában kifejezve az üzemanyagköltség 26 százalékos lesz 2010-ben, ami lényegesen alacsonyabb a 2008-as 32 százaléknál, de a duplája a 2001-2002-es 13 százaléknak.”

Az összes régió közül az európai légitársaságok szenvedik el majd a legnagyobb veszteségeket, összesen 2,5 milliárd dollárt.

A legnagyobb ütemű javulást az ázsiai társaságok érik majd el, összesen 700 millió dolláros veszteséggel. Az észak-amerikai társaságok vesztesége 2 milliárd dollárra csökken. Az egyetlen nyereséges régió Latin-Amerika lesz.

Highslide JS

Ajánljuk korábbi anyagunkat
az utolsó amerikai űrutazásról

2010-ben az ágazat forgalma 4,9 százalékkal 478 milliárd dollárra emelkedik. A legnagyobb forgalmat 2008-ban bonyolította az ágazat, 535 milliárd dollárt.

Korábban az IATA arról számolt be, hogy a 75 legnagyobb légitársaság az idei harmadik negyedévben 700 millió dollár nyereséget ér el, szemben a 2008 harmadik negyedévi 3,4 milliárd dollár veszteséggel.

Korábbi anyagaink:
Kezdenek magukhoz térni a légitársaságok
Enyhülni látszik a válság a légiforgalomban

Címkék: hirek    külföld    légitársaság    polgári

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL