Napfénnyel repülő repülőgép szűzrepülése

December elején a svájci Dübendorf repülőterén először emelkedett levegőbe Solar Impulse repülőgép egyik kísérleti változata, a HB-SIA.

A feltaláló Bertrand Piccard különleges gépet alkotott. A Solar Impulse hatalmas, 80 méter fesztávú szárnyakkal rendelkezik, amelyek felső felületét és a repülőgép farokrészeit teljes egészében napelemek fedik be. Az azokban felfogott napenergiát fotovoltaikus elemekben gyűjtik össze, onnan átvezetik a legkorszerűbb akkumulátorokba, majd a légcsavarokat forgató négy, a szárnyak alá kettesével szerelt, különösen könnyű és kicsi villanymotorokba.

A gépet pilótája könnyű, a nagy magasságokban fűthető és nyomástartó szkafanderben vezeti majd. A napfényes időben tervezett reggeli indulás után az óránkénti 75 kilométeres sebességű gép azonnal emelkedni kezd, napnyugtára pedig eléri a 11 500 méteres magasságot. Az éjszakai repülés idejére az akkumulátorokból táplált villanymotorokat igen kis fogyasztásúra szabályozzák.

A Solar Impulse segédmotoros vitorlázógépként kezdi meg a leereszkedést. Reggelre 3000 méterre süllyed, de akkor már újra érik az éltető napsugarak, és ismét teljesre fokozható a motorok teljesítménye.

A repülés csak abból állt, hogy a pályán a gép felgyorsított, majd egy-két méterre elemelkedve repült egy kicsit és még a pályán landolt.

A fejlesztés befejezéséhez még a tervek szerint két év áll rendelkezésre, hiszen 2012-ben szeretné Piccard doktor a földet öt közbenső leszállással ezzel a géptípussal körbe repülni.

Akit bővebben érdekel az esemény, nézze meg a repülésről készült videót.

Korábbi anyagunk:
Napfénnyel repül

Ajánlott link:
Solare Impulse

Címkék: lélegzetelállító    ujdonságok

5 hozzászólás

 1. Repülni jó » Repüljön konnektorból

  2011. március 28. @ 13:40

  […] anyagaink: Száll-oda ahova akarod Napfénnyel repülő repülőgép szűzrepülése Vizreszállás kényszerből Felavatták a világ első kereskedelmi […]

 2. Repülni jó » Electra One árammal repül

  2011. május 12. @ 15:24

  […] Korábbi anyagaink: Repüljön konnektorból Napfénnyel repülő repülőgép szűzrepülése […]

 3. Repülni jó » Párizs 2011 – Cri Cri, a villanyrepcsi

  2011. június 21. @ 17:52

  […] anyagaink: Electra One árammal repül Repüljön konnektorból Napfénnyel repülő repülőgép szűzrepülése Párizsi anyagaink 2007 és 2009 évekből, a listában az első cikk […]

 4. Repülni jó » Párizsi képforgácsok

  2011. június 30. @ 15:43

  […] napenergiával hajtott Solar Impulse is először vett részt a parádén, sajnos a rossz idő miatt nem tudott bemutatót […]

 5. Vízirepülés » A világ első elektromos hajtású kétéltű hidroplánja

  2011. augusztus 6. @ 15:28

  […] Korábbi anyagaink: Electra One árammal repül Repüljön konnektorból Repüljön napfénnyel […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL