Vegyesen teljesítenek a fapados légitársaságok

Vegyesen teljesített októberben Európa három vezető fapados légitársasága: miközben az Easyjetnél növekedett az utasok száma, az Air Berlinnél csökkent. A Ryanair pedig a jegyárak csökkentése miatt az év végére veszteséggel számol.

Az Easyjet csütörtöki beszámolója szerint októberben 6,6 százalékkal többen, összesen 4,2 millióan vették igénybe az ír Ryanair után a második legnagyobb diszkont légitársaság szolgáltatásait, mint egy évvel korábban. A gépek kihasználtsága 3 százalékponttal javult, 86,8 százalékra.

Az Air Berlin viszont nem tud ilyen jó eredményeket felmutatni: az utasok száma 0,9 százalékkal csökkent, 2,7 millióra, a gépek kihasználtsága 0,2 százalékponttal 80,2 százalékra nőtt. Az év első kilenc hónapjában az utasforgalom 23,7 milliót tett ki, 4,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Európa vezető olcsó jegyű légitársasága, a Ryanair a héten hétfőn számolt be arról, hogy jelentősen nőtt a nyeresége az idei év első felében, elsősorban az alacsony üzemanyag-áraknak és a költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően. A harmadik és a negyedik negyedév azonban már veszteségeket hozhat a jegyek árának csökkenése miatt.

A Ryanair 387 millió fontsterling nyereségre tett szert január-június között, ez 80 százalékkal több az egy évvel korábbi 215 milliónál. A bevételek 2 százalékkal 1,8 milliárd fontra csökkentek, miután a jegyárak átlagosan 17 százalékos csökkenését – 39 euróra – jórészt ellensúlyozta az utasforgalom 15 százalékos bővülése, 36 millióra.

Korábbi anyagunk:
Enyhülni látszik a válság a légiforgalomban

Címkék: fapados    külföld    légitársaság

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL