Sértheti a jogot a pilóta nélküli gépek használata

Sértheti a nemzetközi jogot az amerikai pilóta nélküli repülőgépek használata Pakisztánban és Afganisztánban – jelentette ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentéstevője helyi idő szerint kedden New Yorkban.

Philip Alston szerint ha az Obama-kormányzat nem ad mielőbb magyarázatot arra, mi a jogalapja annak, hogy bizonyos személyeket robotrepülőgépekkel vesz célba, illetve mit tesz annak érdekében, hogy ennek során ne sértse meg a nemzetközi humanitárius jogot, a pilóta nélküli repülőgépekkel “egyre inkább azt a benyomást fogja kelteni, hogy válogatás nélküli öldöklést folytat”.

Highslide JS

Reapernek,
magyarul Kaszásnak hívják a csapásmérő uav-okat,
itt egy nagyítható felvétel sorozat
az egyik robotrepülőgépről.
Highslide JS

Az ENSZ jelentéstevője sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy jelentést nyújtott be a közgyűlésnek az amerikai drónok ügyében. Elmondta, kifejezetten aggasztónak tartja, hogy június óta fokozódott a pilóta nélküli repülőgépek bevetése Pakisztánban és Afganisztánban.

Highslide JS

Miközben ezek a gépek Afganisztánban
vagy Pakisztánban repülnek a bevetésen,
az operator tiszt tőle nyolcezer kilométerre,
Nevadában vagy Arizonában levő katonai bázison
kontrollálja és irányítja műholdon keresztül a repülőgép repülését.
A szárazföldi pilóta, mint a képeken látható hölgy is lehet.

Alston hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak több részletet kellene nyilvánosságra hoznia arról, hogyan biztosítja, hogy a robotrepülőgépeket a nemzetközi humanitárius jognak megfelelően használják, illetve a hadsereg hogyan elemzi a drónok bevetésének következményeit.


A rakéta a magasból pontosan találja meg
és semmisíti meg a kijelölt célpontot.

Az amerikai hadsereg rendszeresen használ pilóta nélküli repülőgépeket a Pakisztánban rejtőzködő al-Kaida-harcosok és tálib fegyveresek ellen.

Highslide JS

Korábbi anyagunk:
Robotrepülők
Robotok az égen

Ajánlott link:
Air Force Oldal, innen valók a képek is

Címkék: hirek    katonai    képtár    külföld

1 hozzászólás

  1. KoszosPapucs

    2009. november 9. @ 12:05

    Csak én nem értem, hogy az emberi jogok szempontjából milyen jelentőséggel bír, hogy a pilóta a fülkében nyomkodja a gombokat vagy a bázison? Merthogy a “sima” katonai gépekkel való támadások ellen nem nagyon szólalt fel a fickó.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL