Egyre többet repülnek a kínaiak

A kínai polgári repülés 9,1 milliárd jüan (1,33 milliárd dollár) nyereséget könyvelhetett el az év első kilenc hónapjában – közölte a hétvégén az ágazatot felügyelő hivatal (CAAC) egy) tartományi nemzetközi légügyi rendezvényen.


A kinai utvonalak alatt középen az egyik légitársaságnál első női kapitány mosolyog ránk. Egyébként lerohantuk a netet, és bájos kinai légikisérő hölgyek alá gyüjtöttünk kinai légitársaságoknál szolgálatban álló repülőgépeket, köztük az első kinai gyártású Airbus A320 típust is. Nagyítsanak szorgalmasan.


A belföldi légiforgalom januártól szeptemberig 23,6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A tájékoztatóból az is kiderült, hogy az úgynevezett kis repülőterek, amelyek évente kevesebb mint egymilliós utasforgalmat bonyolítanak, kiemelkedő teljesítményt értek el. Az első féléves adatok szerint ezeken 14,87 millió, vagyis egyéves összehasonlításban 26,7 százalékkal több utas fordult meg, mint 2008 első hat hónapjában.


A kis repülőterek emelkedő teljesítményét a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a kínai kormány az utóbbi években tudatosan törekszik a kiegyensúlyozottabb gazdaságfejlesztésre és nagyobb hangsúlyt fektet a viszonylag elmaradottabb középső és nyugati országrészek felzárkóztatására.


Kínában 2008 végéig 116 kis repülőtér működött, az ország összes légikikötőjének a 73 százaléka.


Elemzők ugyancsak megállapítják, hogy a gazdasági válság hatásai ellenére tapasztalt forgalomnövekedés hátterében ott van az egyre gazdagodó lakosság, valamint az ágazati felügyelet múlt évben indított kis és közepes repülőtereknek nyújtott támogatása.


Címkék: képtár    külföld    légitársaság

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL