Üzembe helyezték a “pucérszkennert”

Kísérleti jelleggel üzembe helyezték a manchesteri repülőtéren azt a szkennert, amely meztelen képeket készít a biztonsági kapun áthaladó utasokról.

A különleges szkenner gyorsan felfedi az elrejtett fegyvereket, robbanóanyagot, de ezzel együtt a mellimplantátumokat, testékszereket is, és pontos képet ad az utasok nemi szerveiről. A brit nagyváros repülőtere hangsúlyozta, hogy a felvételek nem pornográf jellegűek és azonnal törlik őket.

Jogvédők tiltakoznak a túlságosan is sokat mutató képek ellen, a hatóságok szerint viszont így gyorsabb lehet az ellenőrzés.

A manchesteri légikikötő kettes terminálján ezentúl az utasok úgy eshetnek át az ellenőrzésen, hogy nem kell levenniük kabátjukat, cipőjüket vagy éppen övüket. “Ez a szkenner megszabadítja őket a vetkőzés gyűlölt kényszerétől” – tette hozzá Barrett, aki hozzátette: a fekete-fehér felvételeket csak egy tiszt láthatja majd, mielőtt törlik azokat.

Egy-egy ilyen berendezés 80 ezer fontot (22,8 millió Ft.) kóstál, a szkenner elektromágneses hullámokat bocsát ki az utasokra, majd ezek segítségével háromdimenziós képet alkot. A reptér tájékoztatása szerint a sugárzási szint “szuperbiztonságos”.

Az utasok akár évente ötezerszer is átmehetnének a szkenneren, anélkül, hogy aggódniuk kellene – magyarázta Barrett.

A hatóságok egy éven belül döntenek a berendezések véglegesítéséről. Ilyen típusú szkennert már a londoni Heathrow repülőtéren is használtak 2004 és 2008 között. A londoni légikikötő szóvivője szerint a technológia nagyon hatékony volt, éppen ezért fontolgatják, hogy a jövőben is használják majd. Az Egyesült Államokban azonban jogvédők tiltakozásának hatására kivonják a forgalomból.

Korábbi anyagunk:
Ruha alá pillantó szkennerek az amerikai repülőtereken

Címkék: hirek    külföld    repülőtér

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Öt másodperces biztonsági ellenőrzés

    2011. június 8. @ 14:50

    […] anyagaink: Üzembe helyezték a pucérszkennert Budapest Liszt Ferenc Repülőtér és az Égi […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL