Újra repül a vízre kényszerleszállt kapitány

“Hölgyeim és uraim, itt Sullenberger kapitány beszél” – kilenc hónap után először hagyta el ez a mondat annak a Chesley Sullenbergernek a száját, akit a világ a “Hudson hőseként” ismert meg, miután vészhelyzetben a folyó vizén szállt le a rá bízott Airbus A 320 típusú utasszállítóval, megmentve ezzel az utasok életét.

Sullenberger helyi idő szerint csütörtök reggel 8 óra 10 perckor emelkedett magasba gépével, amely az észak-karolinai Chalotte-ból indult New York felé. Beköszönő mondatát nyugodt, profi hangnemben mondta el – számolt be a New York Daily News fedélzeten tartózkodó újságírója. Az US Airways 1050-es járatának utasai hosszú tapssal üdvözölték a pilótafülkébe visszatérő kapitányt.

A hősként ünnepelt kapitány 2009. január 15-én éppen Charlotte-ba vitte volna utasait New Yorkból, amikor nem sokkal a felszállás után az Airbus A320-as gép egyik hajtóművének madarak ütköztek. Chesley Sullenberger bravúros manőverrel a Hudson folyó felszínén landolt a vészhelyzetbe került géppel, amelynek csodával határos módon mind a 155 utasa sértetlen maradt.


A személyzet egy tv müsorban

A nem mindennapi eseményt követően Sullenbergert szárnyára vette a világhír, ő maga pedig hosszabb szünetet iktatott be, hogy megírhassa életrajzi könyvét.

A csütörtöki visszatéréskor Sullenberger korábbi másodpilótájával, Jeffrey Skilesszal repült együtt, aki a Hudson-kaland után már áprilisban újra beállt dolgozni.

Korábbi anyagaink:
Airbus a vizen, emberek a szárnyakon
Vizreszállás kényszerből

———————————————————————————————
Szavazzon a Malév repülőgép-festési pályázatának
legjobb tervére


———————————————————————————————

Címkék: hirek    katasztrófák    külföld    légitársaság

2 hozzászólás

  1. Misi

    2009. október 3. @ 12:01

    És azt tudtátok, hogy film is készül róla? Nézzétek meg az előzetesét. 🙂

  2. Vízirepülés » Hidroplán kikötő New Yorkban

    2011. december 15. @ 19:34

    […] Korábbi anyagaink: Landolás a vízen Whasington DC-ben Airbus a vízen, emberek a szárnyakon Újra repül a vízre kényszerleszállt kapitány […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL