Névadó pályázat – a harmadik forduló eredménye

Az első magyar robotrepülőgépre kiirt névadó és a neveket kommentáló pályázat harmadik fordulója is eredményes volt, íme a kiíró vállalat döntése:

Tisztelt Pályázók!

A harmadik fordulóból az alábbi három nevet juttatjuk a döntőbe:

Aura – pályázó Botka László 2009. augusztus 30. 13.49

Hunor – pályázó Varga Richárd 2009 június 18. 08:52

Nimród – pályázó Bató András 2009 szeptember 3. 20.56

Nézzük, mik a most kiválasztott nevek előnyei:

Aura: Ennek a szónak a jelentése levegő, ugyanakkor sugallja a könnyedséget, veleszületett természetes szépséget. Ezoterikusan éltető energiaburok, különböző rétegei a létezés és a tudás különböző lépcsőfokait testesítik meg. Nemzetközileg közismert, jelentése minden nyelvben hasonló.

Hunor: A világ minden részén ismerősen hangzik és a legtöbb helyen a magyarokra asszociálnak hallatán. Olyannyira, hogy országunkat nemzetközileg is ezen szó kezdőbetűivel azonosítják A mondavilágunk része, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy az ország számára sem előnytelen ha asszociációként ez a logó kiemelkedő szellemi és műszaki teljesítményhez társul és nem nemzetközi botrányokhoz.

Nimród: A név hallatán a legtöbben a vadászatra gondolnak. A vadászat az egyik legősibb mesterség. Sikeres művelése nem nélkülözheti a jó stratégiai érzéket, a kiváló felderítő és becserkésző képességet a magas szintű szakmai tudást, az erőt a kitartást a kifinomult technológiai ismereteket. Nemzetközileg ismert, a mondavilágunk része, nekünk magyaroknak talán még többletjelentéssel is bír.

A harmadik fordulóval a névadási lehetőségek lezárultak, most következik a negyedik, kommentálási és a kilenc döntőbe jutott névből a végleges kiválasztást segítő utolsó forduló.

A kilenc döntőbe jutott név, amit kommentálni lehet:

Aura

Caelestis

Eye-Q

Fürkész

Garuda

Hunor

Nimród

Solaria

Turul

Várjuk a kommenteket október 15-ig. Az a kérésünk, hogy a pályázók figyeljenek arra, hogy saját polgári névvel jelentkezzenek és a fenti kilences listából válasszák ki az értékelendó nevet.

A pályázatokat a szokás szerint ezen az oldalon a hozzászólások részen lehet beküldeni.

A pályázat eredményhirdetését 2009 október 20-án tervezzük itt a portálon.

További jó és eredményes pályázást mindenkinek!

Pályázata elküldése előtt olvassa el a pályázat szabályait.

BHE Bonn Hungary Kft vezetősége, mint kiíró

Címkék: pályázat

61 hozzászólás

 1. Ildikó

  2009. október 10. @ 22:05

  Természetesen TURUL. 🙂

 2. Kollár Zoltán

  2009. október 11. @ 14:47

  Mászáros Lacinak 🙂

  Ha egy találmánynak nem magyar elnevezést adunk, és kiváltképpen ha e találmány alkalmazási területe túl terjed minden üzleti szándék szerint is az országhatáron, akkor el lehet és el is kell felejteni az olyan fals és félrevezető, üzletpolitikától mentes gondolkodást, mint amit Mészáros Laci barátunk tett hozzászólásában, amelyben aggódását fejezte ki a “magyar nyelv elfelejtése” vonatkozásában.

  Kedves László!

  A magyar nyelvet nem attól felejti el az ember, mert egy-egy jó műszaki ötletnek, találmánynak külföldön is befogadható elnevezést ad. Hanem attól, hogy már általános iskolákban is a büdös kölykök már magyartalan nyelvet, szlenget használnak. Tehát a magyar nyelvet ne attól féltsed, mert egy találmánynak angol elnevezést adnak, hanem sokkal inkább más okok miatt féltsed, ez pedig a társadalom belső rothadása, a fiatalok sajátságos világától és kificamodott életlátásától, nyelvezetétől kulturálatlanságából és lesüllyedéséből, sms-szlengjeiből fakad.

  Másik az, hogy ha Te mindenáron magyar elnevezést akarsz adni mindennek, akkor meglásd, ettől fogod elszigetelni a magyar tudományos-technikai világszinten való elterjedését, megismerhetőségét. Éppen Te és a hasonlóan gondolkodók fogjátok megakadályozni egy magyar termék külföldi megismerhetőségét, népszerűsítését. Ti lesztek azok, akik akaratlanul is, de ellenkező hatást váltotok ki, kerékkötőjévé lesztek a külföldi befogadásnak. Ezt el lehet így szépen cseszni – finoman szólva is – egy ilyen technikai mű elterjedését illetően. Ti vagytok a legrosszabb és legkárosabb tanácsadói a kiíró cégnek. Mert nem a ti pénzetek bánja majd, ha rátok haélgat a kiíró, az anyagi következményekért Te és a hasonéló véleményen levők nem fogtok anyagi és üzleti felelősséget vállalni. Így van?

  Tudod: A kibicnek semmi sem drága.

  Ezt lefordítva:

  Te és a turulos meg nimródos magyarkodók egyike sem fogja vállalni anyagilag a rossz névadás anyagi/üzleti következményeit.

  A magyar nyelvet meg ne féltsed, az fennmaradt a törökdúlás és megszállás 500 éve után is. Akkor meg csak nem fog megrendülni a magyar nyelv léte azért, mert a robotrepülő lyan elnevezést kap, amelyet a világ minden táján értenek, és amiről mindenáron lebeszéli akarod a kiírót.

 3. Csupka Erika

  2009. október 11. @ 20:38

  Kollár Zoltánnak!
  Hangsúlyozom,itt csak azt kéne tenni,hogy kommentárokat iírunk a 9 döntőbe jutott névről.és a kiíró mintegy segítségnek használva ezeket a véleményeket ,dönt majd a győztes névről,
  amelyet a repülőgép szempontjából a legmegfelelőbnek itélnek majd meg.

  Én nem tartom jó ötletnek az Eye Q nevet,hagyjuk az ilyen elnevezéseket meg a külföldi találmányoknak,én momentán ki sem tudom mondani,nem így a Nimródot,a Turult,vagy a Hunort!

  Amugy is egy szánalmas nyelv az angol, csak egy kérdés,hogy mondják angolul,hogy testvér? Sehogy mert nincs rá szavuk.

  Tanulják meg külföldön ezeket a magyar szavakat,hiszen ezt a találmányt,magyar emberek alkották,tehát,hajrá:Turul,Hunor,Nimród!

 4. Skrobár József Szte.

  2009. október 12. @ 21:46

  Eye-Q. névvel nyerő lehet ez az igazság , a piac erre harap és hogy az Eu.-nak és a szomszédos országoknak . hogy ne csak a Háború jusson az eszébe, hanem a nemzet és vagyonbiztonsági technikánk is, ezért az Eu.-ban a Turul névre keresztelném ! Remélem ezzel segítem a munkájukat . Kéz és lábtörést !!! !

 5. Székely Nóra Anna

  2009. október 13. @ 15:42

  Ezek közül a nevek közül az eye-q a legnormálisabb. Szép, szép a magyar nyelv, de az, hogy egy külföldi valaha is kimondja azt, hogy fürkész pl, csak néhány akadálya van: nem tudja az ü és é-t értelmezni valamint az sz helyett is valamilyen érdekes hangzó sikeredne, ami szerintem röhejessé teszi az egészet. Ugyanez a gond a Nimróddal is.
  Szerintem a mai magyar gazdasági helyzetnél ennél sokkal inkább figyelembe kéne venni a külföldi piacokat, ugyanis nehezen tudom elképzelni, hogy józsibácsi az alföldön bérel egy ilyet és megnézi hogy milyen a termés.
  Az is érdekes, hogy a kiíró azt hiszem az első forduló után azt írta, hogy nem akar olyan nevet, amiben eye-szerepel. Ennek szerintem akkor lenne igazán létjogusultsága, ha egy automata gépről lenne szó. Értsd, robotpilóta.
  Na, ennyit erről, de szerintem nem kéne elszúrni egy ilyen jó kis gépet átgondolatlan névválasztással. eye-Q.

 6. Péter Zoltán

  2009. október 14. @ 13:58

  Azt hiszem, ennyi érvelés ami itt az egyik hozzászóló részéről létrejött, meggyőző volt számomra. Az más kérdés, hogyan dönt majd a zsűri. Mindenesetre semelyik hozzászólás sem volt olyan alapos és kimerítő mint K.Z. írásai, ami tény. Kedves K.Z, neked esetleg tanítanod kellene, nem gondolod? A szellemed és probléma érzékenységed, a lényeglátásod messze túl van azon, hogy azt itt megértsék, nem is tudom miért vagy itt még. Hagyd, hadd döntsenek rosszul, ne a te problémádnak érezzed már az egészet. Kimásolhatom az írásaid? Nagyon tetszenek.

 7. Szabó Sándor

  2009. október 15. @ 09:13

  Tisztelt Kollár Zoltán!

  Örömmel olvasom ki soraiból, hogy más hozzászólókkal -magam is beleértve- ellentétben ön anyagi felelősséget vállal(t) azért, ha esetleg az ön által javasolt név anyagi kárt okoz a cégnek. Ez minden bizonnyal megnyugtató a cég számára.

 8. Molnár Mária

  2009. október 15. @ 10:08

  Sajnálom, hogy csak késve értesültem a névadás pályázati lehetőségéről. Remek ötletnek tartottam volna: AVATAR.A hinduizmusban az avatár egy Halhatatlan Lény inkarnációja (megtestesülése), vagy magáé a Legfelsőbb Lényé. A szanszkrit Avatāra szóból ered, amelynek jelentése „földreszállás”.
  Az avatár az élet és az emberiség fejlődését testesíti meg.
  Gratulálok az első magyar robotrepülő “Atyjainak” ! Avatar-ral vagy -e nélkül, de a fejlődést szolgálja!

 9. Kollár Zoltán

  2009. október 15. @ 13:20

  Kedves Szabó Sándor!

  Szerintem a 17 év reklámszakmában eltöltött évem, a rengeteg kiváló céges referenciamunkám, és a felsőfokú marketinges ( beleértve reklámpszichológiát ) tanulmányaim sikeres befejezése talán némi alapot és olyan tudást és tapasztalatot adott, amely önmagában felelősségteljessé teszi a kinyilatkozásaim, és nyugodt lelkiismerettel tudok javaslatot tenni arra, amelyik ötlet valóban piacképes. Én abból tudtam válogatni, ami itt szerepelt. Ennek tükrében pedig kétségkívül szakmai ismereteimre hagyatkozva az EYE-Q az, amelyik viszi a pálmát. Az, hogy esetleg más név lesz kiválasztva, azt mondom, ám legyen. De én mindenesetre szóltam és a tudásom adtam ingyen jó tanácsként. Ha ezt valaki nem fogadja meg, szíve joga, de ennek ódiumát viselnie kell. Hangsúlyozom, ez egy szakma, és én mint ennek értője szólok és véleményezek csupán.

  A beteg is felállíthat magának diagnózist, és kezelheti magát ha jobban ért hozzá mint az orvos. Nem az orvosnak fog fájni mindenesetre.

  Én az időmet és tudásomat adtam bele itt a véleményezésbe. Nem muszáj elfogadni.

 10. Csupka Erika

  2009. október 15. @ 13:41

  Remélem nem is fogják elfogadni,mint modta az előttem szóló,”a beteg által felállitott diagnózist”.De már nemsokára kiderül,és szerintem a Turul név lesz a nyerő.

 11. Csupka Erika

  2009. október 15. @ 13:44

  Ha igy lesz,helyesen és szakmailag a legjobb döntést hozták,de jo a Nimród is vagy a Hunor.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL