Stratégiai bombázók Moszkvából

Két idősebb Tupoljev stratégiai bombázó és rakétahordozó rántotta oda a látogató szemét az idei moszkvai légiszalon (MAKS) szabadterületén, a légcsavaros Tu-95 és a szuperszónikus Tu-160. Rólunk mutatunk egy képtárat és vitát kezdeményezünk. Szokás szerint minden képünk nagyítható és nagyítandó.

Tupoljev Tu-95MC, NATO kódja a Medve

Már sokat hallottam és olvastam róla, de még nem láttam közelről. Annak ellenére, hogy lassan hatvan éve repült először, brutális erőt sugároz, pedig a halált a magasból és távolról osztotta-oszthatta. Mintha karmai lennének az egymással szembeforgó légcsavarok, a pitot csöve meg egy dárda, az egész orra meg egy dupla nagy bogár szem.

Highslide JS


A repülőgép a hidegháború ikonja volt, bár később hátrányává vált, hogy nem tudott gyorsan messzire menni, ahogy ezt a szomszédja, a Tu-160 inkább tehette. A repülőgép alap adatai a képek végén azon a kék képen, amely a repülőgép előtt állt.

Highslide JSHighslide JS

Tupoljev Tu-160, NATO kódja Blackjack


Highslide JS


Negyven tonna fegyverrel 12 ezer kilométerre 2 Mach-hal, azaz óránként 2200 kilométeres sebességgel képes elballagni, változtatható szárnyállása miatt lassabban is jól repül.

Előtte a hasonló karakterű Tu-144 utasszállítóban jártam, gazdag képanyaggal vele jelentkezünk moszkvai témaként legközelebb, és eszembe jutott a sokat leírt koppintás vádja. Miszerint a szovjetek anno lemásolták a szuperszónikus nyugati gépeket, hiszen a Tu-160 első blikkre nem sokban különbözik a B1 bombázótól, amit Fairfordban közelről és repülni is láttam. De például a Tu-144 is a Konkordszkij becenevet kapta….

Nyissunk vitát erről a kérdésről, várjuk a hozzászólásokat és később szakértőket is bekapcsolunk.

Moszkvai utunkat az 1000 út Utazási Iroda szponzorálta.

Korábbi anyagaink:
VIDEÓ: MAKS 2009
Fairford videón
Fairford képeken

Ajánlott linkek:
MAKS oldala
Tu-95 a Wikipedián
Tu-160 a Wikipedián

Címkék: katonai    képtár    Moszkva    repülőnapok

4 hozzászólás

 1. Repülni jó » TU-144 képek Moszkvából

  2009. december 30. @ 09:07

  […] anyagaink az idei moszkvai repülő szalonról (MAKS) VIDEÓ: MAKS 2009 Stratégiai bombázók Moszkvából MObilvideó félig a MAKS-ról Vizigépek a szárazföldön – MAKS […]

 2. Ancsa Mihály

  2009. december 31. @ 07:06

  Jó lett volna, ha a Tu 95-höz írt szövegben a pitot csövet nem
  keresztelték volna át piton csőre. Ennyi egy szakmai oldaltól elvárható
  lenne, mégha a cikk írója nem is szakember. Egyébként tetszett.

 3. Repülni jó » Felszállt Tökölről a felújított Mig-15-ös

  2011. július 12. @ 08:22

  […] anyagaink: Stratégiai bombázók Moszkvából VIDEÓ: MAKS […]

 4. Győzelem napi légi parádé a Vörös Tér fölött - Repülni Jó

  2017. május 15. @ 09:53

  […] a pilótafülkéből, az idén is adtak néhány belső felvételt. Új köntösben repült a Medve és a Blackjack, a Ruszlán is orosz gyárakban készül, a vadászgép fronton pedig a PAK FA volt a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL