Névadó pályázat – a második forduló eredménye

Az első magyar robotrepülőgépre kiirt névadó és a neveket kommentáló pályázat második fordulója is eredményes volt, íme a kiíró vállalat döntése:

Tisztelt Pályázók!

A második fordulóból az alábbi három nevet juttatjuk a döntőbe:

Caelestis – pályázó Holló Norbert 2009. július 18. 00.23

Eye-Q – pályázó Nagy Anasztázia 2009 augusztus 2, 10.12

Solaria – pályázó Tóth Benjamin 2009 július 17, 01.06

Néhány gondolat a most kiválasztott nevekkel kapcsolatban: továbbra is fontos szempontnak tartjuk a tömörséget, mások által is jó kiejthetőséget. Természetesen előny, ha valamilyen utalás (még ha nem is teljesen direkt) van a felhasználásra, funkcióra.

Tapasztalat, hogy a dallamos nevek jobban megjegyezhetőek, ezért ezt is beszámítjuk. Marketing szempontból előnyös lehet a szellemes, kettős jelentés, feltéve ha nem túlerőltetett és az egyes jelentések külön-külön is felvállalhatóak.

Highslide JS

A neve lesz repülőgép

Ezen indokok alapján ebben a fordulóban a fenti neveket választottuk.

Köszönjük szépen minden pályázónak, hogy újabb és újabb ötletekkel gazdagítják a kínálatot. Általános észrevételünk, hogy a választás szelektívebb lett, jobban figyelembe veszi a kiírás szempontjait, bár néhány pályázó még mindig kettőnél több nevet ad meg vagy egyéb módon nem veszi figyelembe a kiírást. Reméljük, hogy a harmadik fordulóban ez már javulni fog.

Meg kell mondanunk, hogy több kifejezetten jó javaslattal is találkoztunk, amik megérdemelnék, hogy felkerüljenek a repülőgép oldalára. Viszont választani kell és a választás mindig szubjektív.

Ezért aki nem nyer, az se érezze magát sikertelennek, ne érezze kudarcnak. Véleményével mindenki hozzájárul a közös sikerhez, mindenkinek köszönjük!

A hat döntőbe jutott név:

Caelestis

Eye-Q

Fürkész

Garuda

Solaria

Turul

Mielőtt a harmadik fordulóban pályázna, nézze meg a repülőgép tulajdonságait ismertető videót.

Várjuk az ujabb neveket a harmadik fordulóban szeptember 15-ig. Az a kérésünk, hogy a pályázók figyeljenek arra, hogy saját polgári névvel jelentkezzenek, egy vagy kettő UAV névnél többet ne javasoljanak és a névválasztásukat mindenképp indokolják meg.

Eddig viszonylag kevés kommentátorunk volt, ezért az ő munkájuk értékelését a három fordulóban összevonjuk, de várjuk mindenképp további ujabb kommentátorok pályázatát is. A kilenc döntös név ismeretében még lesz a pályázatban egy tisztán kommentátori forduló is.

A harmadik forduló pályázatait már ezen az oldalon lehet hozzászólásként feladni, a korábbi oldalon a pályázási lehetőségét a mai napon az eredményhirdetéssel lezártuk.

További jó és eredményes pályázást mindenkinek!

Pályázata elküldése előtt olvassa el a pályázat szabályait.

BHE Bonn Hungary Kft vezetősége, mint kiíró

Címkék: pályázat

218 hozzászólás

 1. Nagy Sándor

  2009. szeptember 15. @ 22:57

  Legyen a neve: AMBASSADOR
  A szó jelentése nagykövet. A gép nagykövetként képviseli az országot.

 2. Tóth Tímea

  2009. szeptember 16. @ 10:39

  Sziasztok!

  Legyen a neve : ZÜMI

 3. Finichiu György

  2009. szeptember 16. @ 13:12

  AutOculus – Az automatizmusra és a latin szem szóra alapozva. Nem túl magyar sajnos.

 4. Tukszár György

  2009. szeptember 17. @ 14:17

  Üdv mindenkinek!
  Szerintem a Turul az tökéletes volna vagy a Hunor.
  Nem kell belőle aktuálpolitikát csinálni a jelképünk több ezer éve és több ezer év múlva is az lesz.
  Kit zavar például hogy az 50 forintoson is az van senkit.

 5. Gardó Gyula

  2009. szeptember 17. @ 14:19

  Szerintem legyen a gép neve “Hungarians’ bird” (Magyarok Madara) Rövidítve HUB szerintem ez egy találó név és mindenki tudni fogja hogy ez egy vérbeli magyar gép.

 6. gál istván

  2009. szeptember 17. @ 19:35

  üdv mindenkinek!
  A javastaim:Aithér (éter) az örök világosság és a lég istene:D vagy Zephürosz a görög mitológiában a nyugati szél istene vagy
  Su (SHU) a levegő istene az egyiptomi mitológiában.Az eget és a földet elválasztó levegő istene:D
  Elnézést ha már voltak:D

 7. Tóth Gabriella

  2009. szeptember 18. @ 15:46

  Az 50 forintoson kerecsensólyom van, nem turul. Ezt csak pontosítás végett írom. Utána néztem numizmatikai oldalon és a pénzverde oldalán.

 8. Szabolcs Annamária

  2009. szeptember 18. @ 16:11

  AIRLANDER

  Ez egy képzett szóösszetétel, levegő-föld használatot kifejező, levegőből földi letapogatást, műveletet végző jelentéstartalmú.

  Másik ötlet:

  MAGIC EYE ( mágikus szem ), minthogy tényleg a gép esszenciája a látóképessége, és szerepe is ebből fakad.
  Teljesen csábító név, kelleti magát, felkelti az érdeklődést, van benne valami várakozást-vágyakozást keltő, szinte sámáni erő. SÁMÁN is lehetne, de, a MAGIC EYE ez szinte tarol.

 9. Szabolcs Annamária

  2009. szeptember 18. @ 16:20

  Indokolás folytatása:

  A Magic Eye rövidítve: ME, magyarul kiejtve: EMI, tehát mintha egy személynév ( EMMA )becézett formáját mondanánk ki. Használhatósága tehát semmiféle nyelvi gondot itthon nem okoz. Külföldön meg Magic Eye természetszerűleg.De ott is EMI a kiejtett rövidítés fonetikai hangsora, tehát ha egy magyar és egy angol e gépről beszél, és azt mondja: EMI, akkor mindketten ugyanarra gondolnak.

 10. Tóth Ilona

  2009. szeptember 19. @ 11:35

  Pofátlanul egyszerű és szellemes ötlettel állok elő:

  A javasolt név: SAM

  Angolul egy személynév, magyarul kimondva pedig a látó érzékszervünk. Miért is ne? Tehát ha erről beszélünk, akkor nekünk a kiejtés miatt is a szem jut eszünkbe, ami megőrzi a magyarosságát, ugyanakkor a nemzetköziségnek eleget tevő szóalakban tálalva: SAM. Mindenkinek kielégítő így, hazánkfiainak és külföldinek úgyszintén. És még egyszerű is, tömör is.

 11. Tóth Ilona

  2009. szeptember 19. @ 11:38

  A NONAME ötletem visszavonom!

 12. Szabolcs Annamária

  2009. szeptember 19. @ 11:46

  MAGIC EYE

  és

  AIRLANDER

  a két ötletem. Valamiért a rendszer megtréfál, és kitörli a bejegyzést, ami miatt másnsap újra be kell írni.

 13. Krucsai Szilvia

  2009. szeptember 19. @ 12:06

  Az én javaslatom:
  Repmarob

  REpülő+MAgyar+ROBot

 14. Lukácsi Károly

  2009. szeptember 19. @ 12:08

  Sziasztok, üdv mindenkinek.
  Bár nem olvastam végig az összes hozzászólást. Lehet már írta valaki. Javasolhatom az RobX nevet?

 15. Tóth Ilona

  2009. szeptember 21. @ 14:45

  Bemásolom ide előző ötletem ( SAM ), mert azt változtatás nélkül úgy adom közre újfent, hogy azt rövidítésként is lehessen alkalmazni

  Előbb a bemásolás:
  #
  Tóth Ilona

  2009. szeptember 19. @ 11:35

  Pofátlanul egyszerű és szellemes ötlettel állok elő:

  A javasolt név: SAM

  Angolul egy személynév, magyarul kimondva pedig a látó érzékszervünk. Miért is ne? Tehát ha erről beszélünk, akkor nekünk a kiejtés miatt is a szem jut eszünkbe, ami megőrzi a magyarosságát, ugyanakkor a nemzetköziségnek eleget tevő szóalakban tálalva: SAM. Mindenkinek kielégítő így, hazánkfiainak és külföldinek úgyszintén. És még egyszerű is, tömör is.

  És most a SAM -ból kihozható további ötlet, ha a SAM -nevet rövidítésként alkalmazom, nem csak önálló humoros/poénos szójátékként!

  S.A.M. = Showing by Air Movement ( jelentése kb. ez: légi mozgás általi megmutatás, láttatás. )

 16. Tari Vencel

  2009. szeptember 22. @ 14:21

  A TURUL annyira jó, hogy csak csatlakozni tudok hozzá.
  Internacionálisan kiejthető, mint a kodak, valamint rendelkezik ősmagyar töltettel is.
  Egy efféle szerkezet forgalmazása nem szupermarketben történik. A tárgyalások során tehát a név elmagyarázható.
  A verzióm tehát: TURUL H-PRO.
  A PRO közkeletű, pozitív érzésű kifejezés. Megbízható, hatékony, ráadásul fokozatot is jelölhet. Nem SUPER, HYPER, vagy egyéb túlzó jelző. sajnos nemigen találhatunk olyan kifejezést, mely pozitív gondolatokat kelt és még nem járatták le.
  A fejlesztőknek további sikereket kívánok!
  Tisztelettel: Tari Vencel

 17. Péter Zoltán

  2009. szeptember 24. @ 17:26

  Annyi jó ötletet láttam, amiben van gondolat, van GONDOLKODÁS, van kreatív ötlet….

  Amiben viszont mindezt nem láttam, amiben nincs felfedezhető gondolkodási folyamat, nincsen semmiféle alkotói elme még nyomokban sem, amiben nincsen egy feladatvállalást tükröző közös gondolkodás, amiben nem látni a gyötrelmes szellemi munkavégzést, az a Turul.

  Ez egy annyira slampos, annyira lapos, annyira vérszegény, annyira ötlettelen, annyira lekoppintott ( ahelyett hogy kitalált volna egy elnevezést ), annyira
  együgyű , elkoptatott és nacionalizmusos magyarkodásra építkező, olcsó népszerűségre törekvő, annyira hangzatosan nagyot mondani akaró de valójában hamvában holt, ide nem illő, annyira történelmi-mitológiai és nem tudományos, annyira hatásvadász indíttatású, annyira a készből ( tehát más által ezer éve kitalált ) merítkező, annyira nem egyedi, annyira általánosan elcsépelt és lenyúlt jelkép, hogy ez tényleg érdemtelen volna. Nem kell ahhoz agy, kreatív elme, hogy egy már régóta létezőt mint “új ötletet” ( !!! ) bedobjon valaki, mondván: Az én ötletem!

  Szót alkotni, kitalálni, fogalmat létrehozni egy asszociációs szellemi képesség által, az már valami, arra azt mondom, hoppá, ez igen. Kazinczy mint nyelvújítónk és rengeteg szavunk kitalálója is hasonlóképpen vélekedne a nyelvi kreativitásról, arról, hogy mi is az ötlet, mi is kell hozzá, mi is a mibenléte. Bizonyára a tehetségéből többre ment volna azzal, hogy alkosson egy műszót, mintsem lenyúljon egy létezőt. Kazinczy kreativitása ettől másabb, mint azoké, akik erre nem képesek, hanem csak arra, hogy elvegyenek egy már létezőt.

  Ha Kazinczy élne, és részt venne a névadó pályázaton, vajon e nyelvi géniusz mégis miként nevezné be ötletét?
  Az volna az ötlete, mint : kakas, galamb, kendermagos, stb? Ugye nem. És turul sem. Mert az nem munka egyszerűen, az nem kihívás, nem leleményesség.

 18. Varga Richárd

  2009. szeptember 25. @ 20:30

  Kedves Péter Zoltán!

  Írásod olvasva úgy éreztem nem maradhatok néma!

  Minthogy én vagyok az az elvetemült, aki egy NÉVADÓ pályázaton, név ötletként javasolta az ominózus Turul nevet,
  amely “annyira slampos, annyira lapos, annyira vérszegény, annyira ötlettelen, annyira lekoppintott ( ahelyett hogy kitalált volna egy elnevezést ), annyira ” ->pofon egyszerű, és PONT.

  Azért, mert már létezik mint név a Turul, igen, ilyen formán ez névrablás.Na de ki mondta, hogy új nevet kell kitalálni?-> senki.! Nem új nevet kellett kitalálni, mint például a Tünde, amit Vörösmarthy Mihály alkotott a tündér szóból, Csongor és Tünde címû drámai költeményében.
  Meg egyáltalán..ez az egész gyenge lábakon áll…példának ott a Garuda..olvass csak vissza mit is jelent..nem részletezem.

  Nem veszem sértésnek sem a folyamatos támadásokat, sem azt, hogy van akinek nem tetszik a javaslatom ami nem “munka, nem kihívás, nem leleményesség”.
  Sem azt, ha a személyem ellen indítanak támadást, miszerint
  “Nem kell ahhoz agy, kreatív elme, hogy egy már régóta létezőt mint “új ötletet” ( !!! ) bedobjon valaki, mondván: Az én ötletem!” Kicsit sántít, igaz ugyan, hogfy a Turul mint nevet nem én találtam, ki, viszont én javasoltam elsőnek a repülőnek..így ez új ötlet, ha tetszik, ha nem!

  Valami oka volt, hogy a kiíró beválasztotta a 9 döntős név közé, van oka, hogy az emberek sokat beszélnek róla most, s később úgyszintén!

  Tőled viszont nem látok olyan névjavaslatot ami bekerült volna, s talán ez fáj annyira, hogy másoktól eltérő, részletgazdag fikázásba (nem találok rá más szót sajna) csapott át a véleményformálásod?!?
  Még jó, hogy nem veszem komolyan amit mások mondanak..
  talán azért vagyok boldog ember… 🙂

  Ha másra nem is, a kommentátori különdíjra biztosan nevezhetsz vele! 😉 Sok sikert!

  Üdvözlettel:

  Varga Richárd

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL