Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race

A Red Bull Air Race Világbajnokság 2009-es versenysorozatának második felére Európában kerül sor – a 15 pilóta augusztus 19-20-án Budapesten csap újra össze. A magyar forduló állandó helyszínné vált a versenynaptárban, az elmúlt öt évet követően idén már hatodik alkalommal ad otthont a versenynek.

Várhatóan több tízezer ember szegélyezi majd a Duna két partját, ahol a Margit-híd és a Lánchíd között állítják fel a légikapukból álló gyorsasági versenypályát. Amennyiben a vízszint megengedi, a pilótáknak egy további lélegzetelállító mutatványt is be kell mutatniuk – a festői Lánchíd alatt kell átrepülniük, ami a versenypálya kezdetét és végét jelöli.

Highslide JS

A szezon negyedik fordulójában az osztrák Hannes Arch, a címvédő bajnok próbálja megőrizni előnyét nagy riválisával, a brit Paul Bonhomme-mal szemben. Múlt hónapban Windsorban, Kanadában Bonhomme elképesztő csatában nyert, aminek köszönhetően mindössze egy ponttal marad le az élen álló Arch mögött.

Highslide JS

A magabiztos brit, aki tavaly kevéssel maradt le a győzelemről Arch-hal szemben, most elszántabb, mint valaha, és felújított repülőmotorjával komoly reményeket fűz a budapesti versenyhez. „Az eddigi legjobb motorral indulunk a versenyen. Hajrá, Budapest!” – mondta Bonhomme.

Tavaly Arch győzött a versenyző hazájával szomszédos Budapesten, azonban kétségtelenül minden szem a magyarok saját versenyzőjére, Besenyei Péterre fog szegeződni, aki alig várja, hogy újra pályára léphessen, miután a windsori versenyt ki kellett hagynia a szezon harmadik versenyét megelőző kényszerleszállás miatt, amelyben tönkrement a repülője.

Highslide JS

„Természetesen csalódott vagyok, hogy nem versenyezhettem Windsorban” – mondta. „Most azonban nagyon várom a budapesti versenyt. Sokat dolgoztunk, hogy a repülőm időben elkészüljön a versenyre, és alig várom, hogy újra repülhessek, különösen a magyar közönség előtt.”

A budapesti verseny többet ígér, mint csupán Arch és Bonhomme csatája. Az amerikai Kirby Chambliss, a 2006-os világbajnok, aki harmadik lett Windsorban, pontszerző helyével elképesztő visszatérést produkált új motorjával a mezőny élére, míg honfitársa, Mike Mangold a szezonban a legjobb eredményét érte el, a negyedik helyen végzett Kanadában.

Highslide JS

A küzdelem idén minden korábbinál szorosabb, hiszen kilenc pilóta folyamatos küzdelemben van egymással a legjobb időért, és közülük bárki bármikor a dobogóra kerülhet. Az orosz Szergej Rahmanyin Windsorban megszerezte az ötödik helyet, ami eddigi pályafutásának legjobb eredménye, míg az amerikai Michael Goulian idei saját szezoncsúcsát beállítva a hatodik helyen végzett. Matt Hall, a szédületesen teljesítő újonc a hetedik helyre csúszott, azonban a windsori futamot követően jelen pillanatban a negyedik helyen áll.

Highslide JS

Ahogy a tabella elején egyre inkább összetömörödik a mezőny, három futammal a 2009-es Világbajnokság vége előtt Bonhomme úgy véli, a bajnokság még messze nincs lefutva. „Ahogy már korábban is láttuk, ebben az évben bármi megtörténhet, úgy vélem, még semmi nem dőlt el. Bárki megnyerheti a végén.”

Highslide JS

Az időmérőre augusztus 19-én kerül sor helyi idő szerint 13:00 órakor, a verseny másnap, augusztus 20-án ugyanebben az időben kezdődik.

Korábbi anyagaink:
Red Bull futam Kanadában
Besenyei egyre jobban érzi az új gépét
Futam előtti interjú Besenyei Péterrel
Red Bull Air Race Budapesten 2008 – videó

Ajánlott link:
Red Bull Air Race

Címkék: sorozat    sport

5 hozzászólás

 1. Repülni jó » Besenyei negyedik lett Portóban

  2009. szeptember 15. @ 15:02

  […] anyagaink: Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race A Red Bull Air Race Budapesten 2008 – […]

 2. Repülni jó » Bonhomme a világbajnok

  2009. október 6. @ 18:27

  […] Korábbi anyagaink: Besenyei negyedik lett Portóban Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race […]

 3. Repülni jó » Red Bull Air Race idén két új helyszínen

  2010. január 16. @ 14:29

  […] Korábbi anyagaink: Vendégvideó: Légi duett Japánban Bonhomme a világbajnok Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race […]

 4. Repülni jó » Red Bull toronyugrás egzotikus helyeken

  2011. március 10. @ 19:21

  […] Korábbi anyagaink: Végre magyar géppel rajtol Besenyei Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race […]

 5. Repülni jó » VIDEÓ: Besenyei Péter Matkópusztán

  2011. július 20. @ 12:54

  […] anyagaink: Végre magyar géppel rajtol Besenyei Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race Red Bull Air Race Budapesten 2008 – videó Műrepülő kupa […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL