Már gurul a Dreamliner

Első ízben gurult saját erejéből az amerikai Boeing fejlesztés alatt álló 787-es Dreamliner utasszállítója -közölte a vállalat szóvivője.

Jim Proulx szerint a Washington állambeli Paine Field-i repülőtéren végrehajtott alacsony sebességű gurulási teszt volt az első alkalom, hogy a repülő saját hajtóművével haladt a kifutón. A Boeing Dreamliner mozgatásához korábban vontatókra volt szükség.

A keddi gurulási próbán a repülőgép kormány- és fékrendszerét vizsgálták.

A Boeing új gépeit a tervezetthez képest közel két éves csúszással kezdik majd szállítani. A késlekedést a gyártó alkatrész-beszállítási fennakadásokkal indokolta.

A környezetet kevésbé terhelő 787-es sorozat nem várt kiadásai és a csúszás miatti büntetések várhatóan több milliárd dollár többletköltséget jelentenek.

A 787-es első tesztrepülésének időpontját egyelőre még nem közölték, korábban a második negyedévre várták.

A vállalat eddig mintegy 900 megrendelést kapott a fémszálas műanyagelemeket is tartalmazó, ezért a hagyományosnál könnyebb és 20 százalékkal kisebb fogyasztású utasszállítógépekre.

A Boeing képviselői áprilisban azt közölték, hogy 2009-ben a korábban ígért 109 helyett csak 25 gép kerül a megrendelőkhöz.

Korábbi anyagunk:
Dremaliner törésteszt a Boeing-nél
Boeing a GÉPMADARAK-ban

Ajánlott link:
Boeing Repülőgépgyár

Címkék: hirek    polgári

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Levegőbe emelkedett a Boeing 787 Dreamliner

    2009. december 16. @ 10:51

    […] anyagaink: Már gurul a Dreamliner Dreamliner törésteszt a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL