Red Bull futam Kanadában

A brit Paul Bonhomme a vasárnapi Red Bull Air Race világbajnoki versenysorozat kanadai windsori állomásán elsöprő győzelmet aratott osztrák riválisa, Hannes Arch felett. Bonhomme ezzel pályafutása kilencedik diadalát aratta, és a bajnokságban egyetlen ponttal áll az osztrák Hannes Arch mögött.

Habár az élmezőnybeliek legtöbbje a büntetőpontok kivédésére játszott a Kanada és az USA határán kanyargó Detroit-folyó fölött felépített, szeles, kanyarokkal tűzdelt pályán, Bonhomme-nak a négyes döntőben sikerült hibátlan sorozatot mennie, amely hozzásegítette a 15 kapus pályán aratott, klasszishoz méltó 1:08.16-es idejű győzelemhez.


A futamgyőztes Bonhomme a kapuk között

Arch a második helyen végzett, 1.15-tel mögötte, míg Chambliss a harmadik helyet szerezte meg. A kanadai Pete McLeod megszerezte újonc pályafutása első bajnoki pontját, amellyel a 11. helyet vívta ki magának a hazai 215 ezres nézőközönség legnagyobb örömére.

Párizsi képek a leendő Malév gépről,
a Szuhoj Szuperjet 100 a GÉPMADARAK-ban

Besenyei Péter nem tudott elindulni a futamon a repülőgépe technikai meghibásodása miatti kényszerleszállást követően, és ezzel összetettben a 9. helyre csúszott vissza.

„Ez volt életem legkeményebb győzelme, ha azt nézem, hogy a többiek a héten milyen időket teljesítettek”- jelentette ki Bonhomme. Azt is elmondta, hogy megkönnyebbült, amikor épphogy sikerült kikerülnie az utolsó körben az egyik pilont. „A verseny során többször is közel kerültem ahhoz, hogy pilonnal ütközzek. De muszáj volt hajtani.

Ha az ember győzni akar ebben a versenyben, a végsőkig kell feszítenie a húrt. A különbség a győzelem és a vereség között az, hogy az ember egy milliméterrel elkerüli vagy eltalálja a pilont. Nekem sikerült elkerülnöm, és nagyon örülök.”

Ajánlat a vizirepules.hu oldalunkon:
VIDEÓ:Magyar vizirepülőgépek

Bonhomme ezzel a Red Bull Air Race világbajnoki futamok legtöbb győzelmet elkönyvelhető pilótája lett a mezőnyben, a legelső győzelmét 2008-ban aratta az ausztráliai Perth-ben. Az összesített ranglistán Mangold áll a második helyen 8 győzelemmel. Arch, aki az Abu Dzabiban rendezett első versenyt nyerte, és San Diegóban harmadik lett, 33 ponttal vezet Bonhomme (32 pont), és a harmadik helyen álló francia Nicolas Ivanoff (24 pont) előtt.

Arch elmondása szerint meglepő volt számára a két másodperces büntető. „Nem tudom, mire kaptam a büntetőt. Nem örülök túlságosan a dolognak. Szerettem volna nyerni ma, de tiszteletben tartom a bírók döntését. Bevallom, csalódott vagyok.”

Chambliss, a 2006-os világbajnok az idényben először ért el dobogós helyet, miután az első két versenyen csupán három pontot szerzett új, erős motorjával, míg Mike Mangold, a 2005-ben és 2007-ben kétszeres világbajnoki cím-tartó, visszanyerte lendületét a szezon legjobb negyedik eredményével. Michael Goulian szintén nagyot ugrott előre, és a hatodik helyre tornázta fel magát az Abu Dzabiban és San Diegóban elért két 14. hely után.

Ivanoff számára azonban csalódást jelentett Windsor. Az elegáns francia pályafutása legjobb kezdését nyújtotta az Abu Dzabiban elért harmadik hellyel. Míg San Diegóban sikerült győznie, a Legjobb 12-ben rosszul teljesített, és kétszer két másodperces büntetőt mértek ki rá a bírók, amely csupán a kilencedik helyre lett elegendő számára.

Az ausztrál újonc, Matt Hall a 7. helyre csúszott vissza, miután az első két versenyen az ötödik helyet szerezte meg. Hall kétszer ütközött pilonnal a Szuper Nyolcakban, ebből egy látványos frontális ütközés volt.

A hétvégi Windsorban megrendezett versenyre mintegy 290,000 néző volt kíváncsi. Kanadában most először rendeztek ilyen futamot. A Red Bull Air Race világbajnoki sorozat ezután Európába folytatódik, a következő állomás Budapest augusztus 19-20-án.

2009 Red Bull Air Race Világbajnokság állása

1. Hannes Arch (AUT) 33 pont
2. Paul Bonhomme (GBR) 32 pont
3. Nicolas Ivanoff (FRA) 24 pont
4. Matt Hall (AUS) 19 pont
5. Nigel Lamb (GBR) 18 pont
6. Mike Mangold (USA) 18 pont
7. Sergey Rakmanin (RUS) 17 pont
8. Kirby Chambliss (USA) 13 pont
9. Peter Besenyei (HUN) 10 pont
10. Alejandro Maclean (ESP) 8 pont
11. Michael Goulian (USA) 6 pont
12. Glen Dell (RSA) 3 pont
13. Matthias Dolderer (GER) 1 pont
14. Yoshihide Muroya (JPN) 1 pont
15. Pete McLeod (CAN) 1 pont

Korábbi anyagunk:
Red Bull Air Race Budapesten – 2008

Ajánlott link:
Red Bull Repülőverseny

Címkék: hirek    külföld    sport

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Hatodszor Budapesten a Red Bull Air Race

    2009. augusztus 13. @ 10:22

    […] anyagaink: Red Bull futam Kanadában Besenyei egyre jobban érzi az új gépét Futam előtti interjú Besenyei Péterrel Red Bull Air […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL