Tovább zsugorodik a világ légi szállítási piaca

A idei évre százezer eltűnő munkahely, 9 milliárd dollár veszteség várható a válságban a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) tagjainál, üzente a szervezet e héten tartott éves közgyűlése Kuala Lumpurból.

Az éves közgyűlésén elhangzott: az Egyesült Államokban tavaly már leépítettek 30 ezer állást az ágazatban, és az elbocsátási hullám tovább terjedhet, főként Európára és Ázsiára. Európában 25 ezer munkahely szűnhet meg, ha a világgazdasági konjunktúra nem indul be hamarosan.

A szervezet lassú ágazati kibontakozásra számít, mivel a gazdasági válság megrendítette a légi szállítást és a légi teherszállítást.

Az IATA adatai szerint az 50 vezető légitársaság több mint 3 milliárd dolláros veszteséggel zárta az idei első negyedévet. A kilábalást visszafogja a gyenge fogyasztói bizalom, és a kőolaj drágulása.

A világszerte 230 légitársaságot tömörítő szervezet azzal számol, hogy éves szinten a tagok idei bevétele 80 milliárd dollárral – eddig soha nem látott mértékben, 15 százalékkal – 448 milliárd dollárra csökken és jövőre is folytatódik a bevételcsökkenés.

A szervezet számításai szerint a világ légitársaságainak idei együttes vesztesége megközelítheti a 9 milliárd dollárt. Az utasszállítás várhatóan 8 százalékkal 2,06 milliárd főre csökken, a teherszállítás pedig 17 százalékkal hanyatlik.

Korábbi anyagunk:
Sulyosabb veszteségek várhatóak idén

Címkék: hirek    külföld    polgári

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » IATA: enyhülni látszik a válság a légiforgalomban

    2009. november 2. @ 13:08

    […] Korábbi anyagunk: Tovább zsugorodik a világ légi szállitási ipara […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL