Veszteség rekordok Európában

Két nagy európai légitársaság és egy ország múlt héten közzétett számai nem adnak okot a bizakodásra.

British Airways

A cég nem fizet osztalékot, a vezérigazgató szerint “nem kérdés”, hogy létszámcsökkentés lesz, és az üzleti stratégiát is módosítják: az olcsóbb, tömeges utaztatásra helyezik a hangsúlyt a korábbi üdvöske, a prémium kategória helyett, amely 13 százalékkal visszaesett.

A bevételt tekintve harmadik számú európai légitársaságnál, a British Airwaysnél az 1987-es privatizáció óta a legnagyobb veszteség keletkezett: 375 millió font adó után, az egy évvel korábbi 712 milliós nyereség helyett.
Az üzemi veszteség 220 millió fontra esett az előző évi rekordról, 875 millió fontról.

A bevétel 2,9 százalékkal nőtt, 8,99 milliárd fontra, miközben az üzemanyagköltség 45 százalékkal 2,97 milliárd fontra emelkedett. Eközben a társaság adóssága is majdnem megkétszereződött tavaly, 2,4 milliárd fontra.

Air France-KLM is létszámot csökkent

A világgazdasági válság – 2003-as fennállása óta először – veszteségbe sodorta az Air France-KLM légitársaságot: a cég 814 millió eurós mínusszal zárta a március végével befejeződött 2008/2009-es üzleti évét, és az áprilissal indult új üzleti évet is igen nehéznek várják.

Egy évvel korábban még 756 millió euró volt az adózott eredmény.

A cég üzemi eredményében is veszteséges volt: 129 millió eurós lett a mínusz, egy évvel korábban még 1,41 milliárd euró volt az eredmény.

Nettó adósságállománya 2,7 milliárdról 4,5 milliárd euróra nőtt a márciussal zárult üzleti évben.

A jelentős veszteség nyomán a társaság mintegy 3 ezer fős – 3 százalékos – létszámcsökkentést tervez folyó üzleti évében. Jelenleg alkalmazottainak száma 107 ezer. A márciussal zárult üzleti évben 2700 állást szüntettek meg.

Tizenöt éves mélyponton a német légi forgalom

Az idei első negyedben jócskán csökkent a német légi forgalom, a kiszolgált utasok száma 15 éves nem volt ilyen kevés. A német repülőterekről 18,7 millióan utaztak el, 9,3 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb csökkenés az amerikai utazásoknál mutatkozott: 900 ezerrel, 17,9 százalékkal kevesebben utaztak, mint egy évvel korábban.

A belnémet repülőutak száma 5,5 százalékkal, 5,6 millióra fogyatkozott.

A légi teherszállítás 14,7 százalékos mínusszal 360 ezer tonna árut szállított az idei első negyed évben Németországban.

Címkék: hirek    külföld    légitársaság    polgári

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL