Futam előtti interjú Besenyei Péterrel

Holnap kezdődik a Red Bull Air Race versenysorozat idei második futama San Diego-ban. Három héttel ezelőtt Besenyei Péter Abu Dhabiban csupán 2 másodperccel lemaradva végül 10. lett, de bizakodó a mostani verseny előtt.

Az április közepén Abu Dhabiban megtartott Red Bull Air Race futamon 10. helyen végeztél. Most hétvégén rendezik meg a következő Red Bull Air Race futamot San Diegoban. Hogy sikerült az azóta eltelt pár hét felkészülés szempontjából?

Highslide JS

A nagyítható képen az új MXS-R repülőgép

A felkészülés tekintetében nehéz a dolgunk, hiszen az új repülő mindig úton van, így nem tudok annyit gyakorolni. Repüléseket így csak az Edge-el, illetve az Extrával lehet végrehajtani, ami segít ugyan, de nem ugyanaz.

Milyen reményekkel vágsz neki az amerikai versenynek?

Néhány alkatrészt várunk még az MX gyártól, melyeket beépítés után tesztelünk. A gép mindenesetre még mindig ugyanaz a széria gép, tehát sok változás e tekintetben nincs. A tesztnapok alatt igyekszem minél többet repülni a géppel, hogy összeszokjunk, ez mindenképpen hasznos lesz. A pálya ugyanaz, mint tavaly,hiszen a lehetőségek eléggé korlátozottak.

Top 5


Interjú az űrturistával
——————
Tóksó a hőlégballonról
——————
Magyarok Friedrichs- hafenben
——————
Sivatagi airshow
——————
Vízimentési gyakorlat

A nehézség annyi, hogy a rajtvonalra egy íven kell ráfordulni, ami megnehezíti a pilóták dolgát, különösképpen a maximális sebesség tartását tekintve, hiszen fordulóban jobban kopik a sebesség, persze az ideális az lenne, ha a megengedett 200 csomóval sikerülne átlépni a vonalat.

Kik lehetnek a legnagyobb versenytársaid?

Bármikor történhetnek meglepetések, papírforma pedig ebben a sorozatban nem létezik. A legkisebb hiba is megbosszulja magát, így az elsőkből egy tizedmásodperc alatt utolsók lehetnek. Leginkább magamra kell koncentrálnom, hogy pontosan, hiba nélkül tudjak repülni, és a bírák is így lássák. Mindenki potenciális ellenfél!

Hogy látod, milyen esélyeid vannak a világbajnokság további állomásaira?

Az esély mindig adott ahhoz, hogy jó eredménnyel zárjak egy egy versenyt, opimista is vagyok e tekintetben. Mindig az éppen soron következő megmérettetésre koncentrálok,így nem bocsátkoznék jóslatokba.

Hogy vált be az új amerikai gép az első versenyen?

Az MXS-R egy jó gép, de talán még vannak lehetőségek. Miután ez egy széria repülőgép, és nem volt nagyon sok időnk arra, hogy fejlesszük, így mással kell kompenzálni az esetleges hiányosságokat. A hibák egy részét már kijavítottuk, de még mindig várunk pár alkatrészt, ami inkább a repülés biztonságosabbá tételéhez szükséges, semmint a gép teljesítményének javításához.

Ha ma minden jól megy, és lesz elég időnk rá, akkor egy jobb, nagyobb teljesítményű injektort szerelünk be, és ha ez megvan, rögtön teszeljük is. Reményeink szerint ez majd szolgáltat pár plusz lóerőt.

A mostani verseny Amerikában lesz, míg az évadnyitó az Egyesült Arab Emirátusokban volt. Mennyire terheli meg a szervezeted az ilyen szintű időeltolódás és távolság/utazás?

Szerencsére volt elég nap a verseny kezdetéig, így az átállás nem gond, habár az ideút nem volt zökkenőmentes, mert az egyik gép késése miatt majd 36 órán keresztül csak utaztam San Diegoig, egy rövid atlantai megállással.

Korábbi anyagaink:
Red Bull futam Abu Dhabiban
Red Bull Air Race – jön az utánpótlás
Red Bull Air Race Budapesten 2008 – videó

Ajánlott link:
Red Bull Air Race

Címkék: arcképek    külföld    sport

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Besenyei egy jobban érzi az új gépét

  2009. május 12. @ 07:35

  […] a múlt héten adott interjújában elmondta, hogy a Red Bull versenyen használt új MXS-R repülőgépe állandóan úton van, […]

 2. ray ray

  2009. június 20. @ 15:23

  király nagyon bírom!!!
  amugy mien a repülö mxs ????
  mi a neve?

 3. Repülni jó » Vendégvideó: Légi duett Japánban

  2009. november 3. @ 09:30

  […] anyagaink: Futam előtti interjú Besenyei Péterrel VIDEÓ: Besenyei és Veres a kastély égi […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL