Ferihegyen hőkamerás szűrésre készülnek

A sertésinfluenza veszély miatt Ferihegyen kihelyezték azokat a figyelemfelhívó plakátokat, amelyek arról tájékoztatják az érkezőket, hogy ha rosszul érzik magukat, jelentkezzenek a reptér egészségügyi szolgálatánál; hamarosan hőkamerás kapukat is felállítanak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója a repülőtéri sajtótájékoztatón elmondta: a plakátok mellett információs pultokat is kihelyeztek, ahol az önként jelentkezőket kikérdezik egészségi állapotukról.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos hozzátette: akiknél a válaszadás után felmerül a gyanú a fertőzésre, a Szent László Kórházba viszik további kivizsgálásra. A szakember elmondta azt is, a héten valószínűleg felállítják a hőkamerás kapukat is, amelyek a lázas utasokat szűrhetik ki.


Hőkamerás kapu a szingapuri repülőtéren

Hardy Mihály közölte, hogy az utasbiztonsági ellenőröknek maszkokat, kesztyűket és higiénés törlőkendőket adnak, ezek használata azonban szintén nem kötelező. Ma nem érkezett Budapestre az Egyesült Államokból járat – tette hozzá.

Top 5


Interjú az űrturistával
——————
Tóksó a hőlégballonról
——————
Magyarok Friedrichs- hafenben
——————
Sivatagi airshow
——————
Vízimentési gyakorlat

Nehezebb kérdést jelent az átszálló utasok kiszűrése, őket csak azok a légi társaságok tudják ellenőrizni, amelyeknek közvetlen járataik vannak Mexikóból vagy az Egyesült Államokból repülnek Európába. Az elmúlt hónapban nagyjából ötezer ember érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra, Mexikóból pedig ennek töredéke – mondta kérdés kapcsán Hardy Mihály.

Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák.

Hétfőn 1384 gyanús eset volt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján ez a szám 1757-re emelkedett kedden. Kanadában négyről hatra, Mexikóban 26-ról 33-ra, az Egyesült Államokban 22-ről 40-re nőtt az igazolt megbetegedések száma hétfőhöz képest. Spanyolországban eddig egy, az Egyesült Királyságban két esetről bizonyosodott be, hogy valóban az A/H1N1 típusú influenza okozza a fertőzést.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO éjfélkor egy fokozattal megemelte az influenza pandémia riasztási szintet. A négyes fokozat azt jelenti: immár bizonyított tény, hogy emberről emberre terjed a vírus, azonban a megbetegedések még csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés szűk területekre korlátozódik. Ez arra utal, hogy a vírus még nem adaptálódott az emberi szervezethez.

A WHO továbbra sem javasolja a határlezárásokat és a nemzetközi utazások korlátozását, arra azonban felhívták a figyelmet, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak az érintett térségekbe. Amennyiben valaki nemzetközi utazásról tér haza és a vírus tüneteit észleli magán, keresse fel orvosát.

Címkék: félelem    hirek    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL