Simonyi visszatért az űrből

Közép-európai idő szerint ma 9:16-kor szerencsésen Földet ért a Szojuz TMA-13 űrhajó, benne Charles Simonyi magyar származású kétszeres űrturistával.

Néhány perccel később a helyszíni tévéközvetítés már a kiszállás után, kempingszékekben ülve és meleg takarókba bugyolálva mutatta a jókedvű űrhajósokat. Simonyi szélesen mosolygott, és felfelé tartott hüvelykujját mutatta, jelezve, hogy minden a legnagyobb rendben volt.


Indulás előtt

A leszálló kapszula az eredeti terveknek megfelelően a kazahsztáni Dzseszkazgantól mintegy 146 kilométerre észak-keletre ért Földet, bár az utolsó fél órában a Vesztyi 24 hírtelevízió szerint szóba került a leszállás helyszínének módosítása.

Az űrhajósok közép-európai idő szerint kora reggel szálltak át a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Szojuz TMA-13 űrhajóra. A légmentes zárás és a fedélzeti rendszerek működésének ellenőrzése után megkapták a parancsot a leválásra.

A Föld körüli pályán való több órás önálló repülés után, a leszállás tervezett időpontja előtti mintegy 50 perccel, 350 kilométeres magasságban bekapcsolták a hajtóművet, s az űrhajó belépett az atmoszféra sűrű rétegeibe.

Keressen online repülőjegyet!

Itt levált két egység, majd kinyíltak a hőpajzzsal védett leszálló kapszula ejtőernyői.

A Földet ért kapszula keresésére 19 repülőgép és helikopter, továbbá számos gépkocsi indult. Szinte azonnal meglátták a Földet ért kapszulát, és rádiókapcsolatba léptek Loncsakov parancsnokkal.


Károly fejen állva válaszol a földi kérdésekre

Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajós 178 napot, Charles Simonyi 12 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Simonyi most a 7. űrturista volt, egyben az első, aki kétszer járt a világűrben, s várhatóan jó ideig ő az utolsó is. Az űrállomás személyzetének létszámát hamarosan hat főre növelik, s az űrhajókon nem lesz hely turisták számára, ezért az eddigi űrturista-program leáll.

A háromfős legénység idejét igénybe vette ugyanis az állomás fenntartása és működtetése, s tudományos kísérletekre alig jutott idő. Az orosz illetékesek azonban nem zárják ki a program későbbi felújításának lehetőségét, s az új űrhajó tervezése már folyamatban van.

Korábbi anyagaink:
Simonyi átúszott az úrállomásra
Károly visszatért a világűrbe
Simonyi másodszor lesz űrturista

Ajánlott link:
Károly az űrben

Címkék: arcképek    hirek    külföld    űr

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával

    2009. április 21. @ 10:34

    […] anyagaink: Simonyi visszatért az űrből Simonyi átúszott az úrállomásra Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL