Simonyi átúszott az űrállomásra

A Szojuz TMA-14 űrhajó, fedélzetén a magyar származású amerikai űrturistával Simonyi Károllyal, szombaton megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A dokkolást kézi vezérléssel hajtották végre, mert az automatikus dokkolórendszer nem működött. Valerij Lindin, a repülésirányítási központ szóvivője szerint ez nem számít rendkívüli dolognak.

Mivel az űrhajót nem ehhez a dokkolórendszerhez várták, ezért csak néhány órás ellenőrzés után nyitották ki a zsilipeket, majd az érkezők stílszerűen beúszhattak a nemzetközi űrállomásra.

A Szojuz TMA-14 űrhajó csütörtökön indult a kazahsztáni Bajkonurból és 12 napig tartózkodik az ISS-en.

Tudja valaki, hogy miért kell két nap arra, hogy az űrhajó megtalálja az űrállomást?

Az expedíció parancsnoka Gennagyij Padalka orosz űrhajós, fedélzeti mérnöke Michael Barratt amerikai űrhajós, orvos. Az expedíció tagjai a tavaly október óta az űrállomáson dolgozó Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóst váltják, s a tervek szerint Simonyi velük együtt, április 7-én tér vissza a Földre.


Az uram az űrben, hologrammja a kezemben

Simonyi legfontosabb kísérlete a Magyar Űrkutatási Iroda által szervezett és a KFKI Atomenergia Kutatóintézet, valamint a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet számára végrehajtandó “Simonyi-Pille-2” lesz. Ennek során Simonyi új sugárdózis-mérőket visz a 2003 óta az ISS Zvezda moduljában lévő Pille műszer kiolvasó készülékéhez.

Ezen kívül folytatja a 2007-ben megkezdett dózisméréseit, újrakalibrálja a Pille-műszert, és első ízben méri az őt érő sugárzást a felbocsátás pillanatától kezdve. A mérés segít meghatározni az űrhajósokat és az űrállomást terhelő sugárdózis nagyságát, aminek a hosszú időtartamú űrrepüléseknél van különösen nagy jelentősége.


Highslide JS

A magyar származású űrturista várhatóan amatőrrádió-kapcsolatba lép majd hazai iskolásokkal: hasonló beszélgetésekre már 2007-ben tett első űrutazása alkalmával is sor került.

Korábbi anyagaink:
Károly visszatért a világűrbe
Simonyi másodszor lesz űrturista

Ajánlott link:
Károly az űrben

Címkék: arcképek    űr

4 hozzászólás

 1. Puszati János

  2009. március 31. @ 08:38

  Örömömre szolgál, hogy magyarnak vallja magát, és elhatározását frappánsan az Ember tragédiájából vett idézettel magyarázta.
  Pusztai János

 2. Repülni jó » Simonyi visszatért az űrből

  2009. április 8. @ 15:20

  […] anygaink: Simonyi átúszott az úrállomásra Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz […]

 3. Repülni jó » Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával

  2009. április 21. @ 10:39

  […] anyagaink: Simonyi visszatért az űrből Simonyi átúszott az úrállomásra Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz […]

 4. Repülni jó » Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával

  2009. december 31. @ 16:27

  […] anyagaink: Simonyi visszatért az űrből Simonyi átúszott az úrállomásra Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz űrturista Űrturista […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL