Afganisztáni főpróba az Alpokban

Magyarország is tervezi helikopterek küldését Afganisztánba – mondta az Európai Unióhoz tartozó Európai Védelmi Ügynökség (EDA) projektvezetője. Nicolas Veillon a dél-franciaországi Gap-Tallard bázison tartott első uniós hegyvidéki helikopteres gyakorlaton nyilatkozott. A manőverben Magyarország egy Mi-17 típusú helikopterrel és 18 katonával vesz részt.

Francia-brit közös kezdeményezésre először kerül sor március 9. és 20. között az EDA szervezésében többnemzetiségű hegyvidéki helikopteres gyakorlatra. A bázisról elnevezett GAP 09 programban 150 európai katona vesz részt 14 országból, közülük öt nemzet – Belgium, Csehország, Franciaország, Magyarország és Spanyolország – 11 helikoptert biztosít a francia Alpokban szervezett gyakorlathoz.

Top 5


Vizreszállás kényszerből
——————
Sivatagban Veres Zoltánnal
——————
Utazás kiállítás
——————
Néprepülő minijet
——————
Vízirepűlés Maldívon

“A helikopterrel részt vevő országok legénységeinek nagy része valószínűleg Afganisztánba készül, legalábbis a politikusoknak ez a szándékuk, amint azt a feltételek lehetővé teszik. Csehországnak és Magyarországnak szándékában áll helikoptereket Afganisztánba küldeni, Spanyolország már jelen van, a belgák és a franciák mostantól készen állnak a bevetésre, amennyiben a kormányaik úgy döntenek” – fogalmazott a projektvezető ezredes.

Ugyanakkor azt is leszögezte: az EDA a NATO-val ellentétben nem konkrét misszióra készíti fel a katonákat, hanem a tagországok kezdeményezésére a képességek fejlesztésével, jelen esetben a kollektív hegyvidéki bevetés elsajátításával foglalkozik, kizárólag az angol nyelvet használva.

A GAP 09 elsődleges célja a bevetésre alkalmas európai helikopterek számának növelése, azok hiánya ugyanis az uniós missziók mellett a NATO afganisztáni műveleteiben is gondot okoz. Elsősorban nem járműhiányról van szó. A problémát az jelenti, hogy a helikopterek egy része nincs kellően felszerelve éles bevetésekhez, más részük pedig nem képes a többiekkel kommunikálni nemzetközi hadműveletekben – hangsúlyozta a francia tiszt.

A kiképzés első hetében magashegyi leszállásokat gyakoroltak az uniós katonák, a második héten már harci eseményeket szimulálnak az Alpok 3000 méter magas hegyvidékén. Magyarországot az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról érkezett 1987-es szovjet gyártású, tavaly modernizált Mi-17 típusú helikopter és 18 katona képviseli a közös gyakorlaton.

“Nagyon érdekes a magyar környezet után 3000 méteres hegyek között repülni és leszállni. Ráadásul a felkészülés meg a repülés során is csak az angolt használjuk. Nagyon sok pluszt ad, hogy más kultúrából jött külföldi katonákkal együtt tudunk gyakorolni” – mondta az MTI-nek a francia bázison a magyar kontingens parancsnoka. Szabó Miklós alezredes az MTI kérdésére azt is elmondta: a feladatok végrehajtásában a magyaroknak a rugalmasságát értékelik leginkább a gyakorlat szervezői.

Arra a kérdésére, miben tudnak többet a magyar helikopterek a többi tagország gépeihez képest (Chinook 47, Cougar, Augusta 109, Gazelle, Tiger), Szabó Miklós úgy vélte: előnyt jelenthet, hogy az Mi-17-est az Mi-8-asból az afganisztáni tapasztalatok alapján, kimondottan afganisztáni területre és az ottani harceljárásokra fejlesztették ki.

“Magyar helikopterek jelenleg nem teljesítenek külföldi szolgálatot, de mivel a politikusok kinyilvánították ez iránti szándékukat, folytatjuk a felkészülést” – mondta az alezredes. Hozzátette: a franciaországi gyakorlat után több helyszínre is felkészült lesz a magyar kontingens, Afganisztán mellett a délszláv vidékekre is.

Ajánlot linkek:
A típusról részletesebben a legiero blogon, mely a képek forrása is.
Mi 17 helikopter egy tavalyi hazai gyakorlaton

Címkék: helikopter    katonai    külföld

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL