75 éve született Jurij Gagarin

Hetvenöt éve, 1934 március 9-én született Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa.

Gagarin a Szmolenszk melletti Lusino faluban, parasztcsaládban látta meg a napvilágot. Az ipari technikum után a munkásfiatalok repülőklubjában szeretett bele a repülésbe. 1957-ben első osztályú minősítéssel avatták pilótává, két évvel később jelentkezett az űrkutatási programba, s háromezer vetélytárs közül választották ki.

Highslide JS

1961 április 12 – az ürrepülés előtti utolsó vizsgálat

Gagarin 1961. április 12-én a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval egy óra negyvennyolc perc alatt megkerülte a Földet, majd sikeresen földet ért. A legenda szerint az űrhajózási állami bizottság a rajt napjának reggelén German Tyitovot jelölte ki űrhajósnak, de Nyikita Hruscsov, a kommunista párt mindenható főtitkára bekérette a jelöltek tablóját és a fotogénebb Gagarin képére bökött…


Gagarin felszállása a Vosztok 1 ürhajóval


Igy kerülte meg a földet Gagarin

Top 5


Vizreszállás kényszerből
——————
Sivatagban Veres Zoltánnal
——————
Utazás kiállítás
——————
Néprepülő minijet
——————
Vízirepűlés Maldívon

Az első űrrepülést követően Gagarint ezredessé léptették elő és kitüntették. Két lábon járó propagandafegyverként beutazta az egész világot (1961-ben Magyarországon is járt), a nyílt arcú, egyszerű, szerény fiatalember mindenhol rokonszenvet keltett. Állam- és kormányfők fogadták, elhalmozták kitüntetésekkel, holdkrátert és ásványt neveztek el róla.

Gagarin, akit minden “veszélyes” tevékenységtől, még az autóvezetéstől is eltiltottak, a szovjet űrhajósok egységének parancsnoka, majd a később róla elnevezett kiképzőközpont parancsnok-helyettese lett. 1968 februárjában repülőmérnöki diplomát szerzett, s ismét repülhetett vadászgépen.

Március 27-én rossz időjárási viszonyok közepette szállt fel először, egy tapasztalt pilóta társaságában. A géppel 12 perc után megszakadt a rádiókapcsolat, öt méter mélyen a fagyott földbe fúródott roncsait csak reggel találták meg.


Gagarin a főnökkel, a szovjet űrprogramot vezető Koroljovval

Gagarin halála is a leghajmeresztőbb pletykákra adott alkalmat. Egyesek szerint depresszióba esett, inni kezdett és részegen szállt fel, mások szerint “földön kívüliek” ragadták el, rebesgették, hogy űrkísérlet vagy közúti baleset áldozata lett, felrobbantották, lelőtték, öngyilkos lett, túlélte a balesetet, de plasztikai műtétet hajtottak rajta végre és zárt intézetbe csukták.

A hivatalos (azóta felülvizsgált, s ismét jóváhagyott) jelentés szerint a gép egy másik repülőgép okozta turbulencia miatt dugóhúzóba került és mire ebből kijutott, már olyan közel volt a földhöz, hogy a becsapódást nem lehetett elkerülni

Korábbi anyagaink:
40 éve halt meg Gagarin
Junkers és Koroljov
X díj: Vérdíj a földönkivüliekre?

Címkék: külföld    történelem    űr

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Gagarin ma 50 éve járt az űrben

    2011. április 12. @ 18:46

    […] Korábbi anyagaink: 75 éve született Jurij Gagarin […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL