Légi farsang francia módra

Minden évben megrendezik a francia Grenoble város közelében a világ talán legfurcsább légi eseményét. A festői környezetben lévő apró faluban, St Hillarie de Touvet-ben tartott több napos rendezvény kiállítás és vásár is egyben, mulatság rengeteg repüléssel, és ami igazán híressé teszi: egy olyan versennyel, amely egészen biztos, hogy egyedülálló a világon, egy légi jelmezbállal.

1974-ben néhány sárkányrepülő indította útjára a Coupe Icare sorozatot, amely több mint harmincéves története során az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb rendezvénnyé vált.

Highslide JS

A 2008-as Coupe Icare plakátja – méltó az eseményhez

A kezdetben sárkányrepülő és célraszálló verseny azóta alaposan kinőtte magát. A nyolcvanas évek közepén megjelent a siklóernyő is, mint népszerű és könnyen elérhető repülőeszköz a Coupe Icare rendezvényeken. Azóta a sárkányrepülők és siklóernyősök mellett megjelentek vitorlázó gépek és hőlégballonok is tovább színesítve az eseményt.

Highslide JS

Startra készen egy tintahal

A minden év szeptemberében megrendezett háromnapos rendezvényen ma már a különféle légieszközöket és kiegészítőket gyártó cégek standjai is jelen vannak, így a Coupe Icare egyben egy nagyszabású vásár is. Kiállítások, sőt, filmfesztivál is színesíti a programot, amelyre repüléssel kapcsolatos alkotásokkal lehet nevezni.


Hangulatos zenés videó repülő teáskannával és egyebekkel

A rendezvény legtöbbek által várt fénypontja a jelmezes repülés. Itt természetesen zsűri is díjazza a legjobb jelmezeket. A jó hangulatú és néha bevallottan kárörvendő közönség aggódva figyeli az elképesztő jelmezekben végrehajtott startokat.

Highslide JS

A hely szelleme

A jelmezhez illő koreográfia, tánc vagy kisebb bemutató után pedig a kisebb-nagyobb nehézségek árán levegőbe jutott hatalmas pókjelmez, vagy talicskát toló építőmunkás jól megérdemelt ováció közepette emelkedhet el a starthelyről és indulhat a hegy lábánál lévő leszállóhoz.

Korábbi anyagaink:
Szárny a hátizsákban
Magyar siklóernyős a világranglista élén

Ajánlott linkek:
A 2007-es Coupe Icare – videó
A rendezvény hivatalos honlapja
A két világhírű magyar acro-pilóta honlapja – videókkal, hírekkel

Címkék: külföld    siklóernyő    sport

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Speedriding – repülés síléceken

    2010. április 2. @ 13:45

    […] Korábbi anyagunk: Légi farsang francia módra […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL